Joan Pau Alduy i Xavier Tudela signaran dissabte vinent l’acord de designació de Perpinyà com a Capital de la Cultura Catalana 2008, amb la presència d’Ernest Benach i representants d’Amposta 2006 i Lleida 2007


D’esquerra a dreta de la fotografia podem veure a Jaume Roure i Daniela Pagès, tinents d’alcalde de l’ajuntament de Perpinyà; Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana; Joan Pau Alduy, alcalde de Perpinyà, i Joan Miquel Grabolosa, tinent d’alcalde de l’ajuntament de Perpinyà, a la seu de l’Ajuntament de la Capital de la Cultura Catalana 2008.

Dissabte vinent, dia 24 de febrer, el palau de Congressos de Perpinyà acollirà, a les sis de la tarda, la cerimònia de signatura per la qual aquesta ciutat nordcatalana es convertirà oficialment en la Capital de la Cultura Catalana 2008.
 
Perpinyà, el municipi més important de Catalunya del Nord amb 115.000 habitants i 68 Km2 de superfície, serà la cinquena capitalitat cultural catalana de la història, després de Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006 i Lleida 2007.
 
Joan Pau Alduy, alcalde de Perpinyà, i Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, signaran l’acord de designació, amb la presència d’Ernest Benach, President del Parlament de Catalunya; Joan Maria Roig, alcalde de la Capital de la Cultura Catalana Amposta 2006; Xavier Sàez, tinent d’alcalde de Cultura i president de l’Institut Municipal d’Acció Cultural de la Capital de la Cultura Catalana Lleida 2007; Jaume Roure, tinent d’alcalde de l’ajuntament de Perpinyà, altres membres del consistori perpinyanès, que va aprovar per unanimitat de totes les forces polítiques del consistori optar a la capitalitat cultural, i representants d’altres municipis de Catalunya del Nord.
 
També hi assistiran representants del jurat que va elegir a Perpinyà com a Capital de la Cultura Catalana 2008, representants de Televisió Sense Fronteres-TDCAT, que en serà televisió oficial i farà un seguiment exhaustiu de la capitalitat, i membres de les entitats més representatives de Catalunya del Nord, que han donat un ampli suport a la capitalitat cultural.
 
Perpinyà realitzarà com a Capital de la Cultura Catalana 2008 un seguit d’activitats en els àmbits dels col.loquis, exposicions, concerts i espectacles, festes tradicionals, etc. La capitalitat s’articularà al voltant de la pacificació, de la pau i del pacifisme a través de la figura tutelar de l’Abat Oliba, abat de Ripoll i de Cuixà (1008), creador de la “Pau i Treva” i figura cabdal per la seva ciència, ascetisme i talent diplomàtic. Al seu voltant s’esmentaran els personatges emblemàtics de la Catalunya del Nord que varen il.lustrar aquest concepte de recerca de la pacificació, com són Francesc Eiximenis, filòsof inventor de la pau social i que fou patriarca de Jerusalem; el rabí perpinyanès Al Meiri, gran promotor del diàleg religiós; Miquel Giginta, fundador de les cases de la misericòrdia; Geroni Cros, autor del primer escrit pacifista, així com Walter Benjamín i Pau Casals, intel.lectuals i.lustres del segle XX.

La ciutat de Perpinyà va ser elegida el 24 d’octubre de l’any passat com a Capital de la Cultura Catalana 2008 per un jurat constituït per Lluís Ferrer, rector de la Universitat Autònoma de Barcelona; Antoni Giró, rector de la Universitat Politècnica de Catalunya; Francesc Xavier Grau, rector de la Universitat Rovira i Virgili; David Serrat, antic rector de la Universitat de Vic; Francisco Toledo, rector de la Universitat Jaume I de Castelló, i Imma Tubella, rectora de la Universitat Oberta de Catalunya.

La Capital de la Cultura Catalana s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior.

17-02-2007


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2018