Perpinyà es convertirà aquest dissabte en la Capital de la Cultura Catalana 2008


Logotip de la Capital de la Cultura Catalana Perpinyà 2008.

Aquest proper dissabte, dia 24 de febrer, el palau de Congressos de Perpinyà acollirà, a les sis de la tarda, la cerimònia de signatura per la qual aquesta ciutat nordcatalana es convertirà oficialment en la Capital de la Cultura Catalana 2008.
 
Perpinyà, el municipi més important de Catalunya del Nord amb 115.000 habitants i 68 Km2 de superfície, serà la cinquena capitalitat cultural catalana de la història, després de Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006 i Lleida 2007.
 
Joan Pau Alduy, alcalde de Perpinyà, i Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, signaran l’acord de designació, amb la presència d’Ernest Benach, President del Parlament de Catalunya. A més de Benach, Alduy i Tudela intervindran també a l’acte de signatura Xavier Sàez, regidor de cultura i president de l’Institut Municipal d’Acció Cultural de Lleida, que és la Capital de la Cultura Catalana d’enguany; Joan Maria Roig, alcalde d’Amposta, municipi de les Terres de l’Ebre que va ser la Capital de la Cultura Catalana 2006; Jaume Roure, batlle adjunt de Perpinyà; Maurice Halimi, batlle adjunt de Perpinyà; Danièle Pagés, primera adjunta de Perpinyà; Maria Costa, directora de cultura de Perpinyà, i Didier Deschamps, director regional dels afers culturals de l’Estat francès.
 
També hi assistiran representants del jurat que va elegir a Perpinyà com a Capital de la Cultura Catalana 2008, de municipis de la Xarxa Transversal, com ara La Seu d’Urgell i Reus, de l’Institut d’Estudis Catalans, de consells comarcals, de Televisió Sense Fronteres-TDCAT, que en serà televisió oficial i farà un seguiment exhaustiu de la capitalitat, i membres de les entitats més representatives de Catalunya del Nord, que han donat un ampli suport a la capitalitat cultural, i el director de la Delegació de la Vila de Perpinyà a Barcelona, Pascal Egret.
 
Perpinyà realitzarà com a Capital de la Cultura Catalana 2008 un seguit d’activitats en els àmbits dels col.loquis, exposicions, concerts i espectacles, festes tradicionals, etc. La capitalitat s’articularà al voltant de la pacificació, de la pau i del pacifisme a través de la figura tutelar de l’Abat Oliba, abat de Ripoll i de Cuixà (1008), creador de la “Pau i Treva” i figura cabdal per la seva ciència, ascetisme i talent diplomàtic. Al seu voltant s’esmentaran els personatges emblemàtics de la Catalunya del Nord que varen il.lustrar aquest concepte de recerca de la pacificació, com són Francesc Eiximenis, filòsof inventor de la pau social i que fou patriarca de Jerusalem; el rabí perpinyanès Al Meiri, gran promotor del diàleg religiós; Miquel Giginta, fundador de les cases de la misericòrdia; Geroni Cros, autor del primer escrit pacifista, així com Walter Benjamín i Pau Casals, intel.lectuals i.lustres del segle XX.

La ciutat de Perpinyà va ser elegida el 24 d’octubre de l’any passat com a Capital de la Cultura Catalana 2008 per un jurat constituït per Lluís Ferrer, rector de la Universitat Autònoma de Barcelona; Antoni Giró, rector de la Universitat Politècnica de Catalunya; Francesc Xavier Grau, rector de la Universitat Rovira i Virgili; David Serrat, antic rector de la Universitat de Vic; Francisco Toledo, rector de la Universitat Jaume I de Castelló, i Imma Tubella, rectora de la Universitat Oberta de Catalunya.

La Capital de la Cultura Catalana s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior.

22-02-2007


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2018