La Capital de la Cultura Catalana Lleida 2007 celebra el Dia Internacional de les llengües maternes de la UNESCO
La lectura ininterrompuda en 25 llengües diferents d’articles de la Declaració Universal dels drets humans, per part d’habitants de Lleida, ha estat l’acte lingüístic amb el qual la Capital de la Cultura Catalana 2007 ha celebrat el Dia Internacional de les llengües maternes, aquest dimecres, dia 21 de febrer.
Abans de la lectura, Fèlix Martí, president del comitè científic de Linguapax i president d'honor d'Unescocat, ha adreçat unes paraules als assistents. També ho han fet el tinent d'alcalde de Cultura i president de l'Institut Municipal d'Acció Cultural, Xavier Sàez; el president d'Òmnium Cultural de Lleida, Josep Maria Forné, i Xavier Tudela, president de l'organització Capital de la Cultura Catalana.
Banyoles 2004, Esparreguera 2005 i Amposta 2006, en la seva condició de capitals de la cultura catalana, varen celebrar també aquesta diada.
Actualment, hi ha en el món 6.000 llengües diferents, però amb notables diferències. Hi ha onze llengües que tenen més de cent milions de parlants i que representen el 51% de la població total mundial (mandarí, anglès, espanyol, àrab, hindi, portuguès, bengalí, rus, japonès, francès i alemany). En l’extrem contrari hi trobem que el 95% de les llengües del món són parlades per solament el 5% del total de la població del planeta.
Cada any, un mínim de 10 llengües desapareixen. De les 6.000 llengües parlades, la meitat tenen amenaçada la seva supervivència ja que, aquestes poc més de tres mil llengües, són parlades per menys de deu mil persones.
El Dia Internacional de les llengües maternes fou establert per la UNESCO l’any 1999 en el marc dels esforços d’aquesta Organització Internacional per a protegir les 6.000 llengües diferents existents arreu del món i, alhora, preservar la diversitat cultural. La Conferència General, òrgan suprem de la UNESCO, va reconèixer el paper que té la llengua materna en el desenvolupament de la creativitat, la capacitat de comunicació i l’elaboració de conceptes, però també en el fet que les llengües maternes constitueixen el primer vector de la identitat cultural.
Amb motiu del Dia Internacional de les llengües maternes, el Director General de la UNESCO, Koichiro Matsuura, va declarar que “cada llengua té expressions i visions del món diferents, un sistema coherent de valors i de significats. De fet, les llengües representen una vertadera reflexió de la diversitat cultural de la humanitat”.
Per la seva banda, el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, s’ha mostrat molt satisfet per la resposta ciutadana de Lleida a la participació en el Dia Internacional de les llengües maternes, que es materialitza en la participació de parlants de 25 llengües inscrites, i ha declarat que “és un signe inequívoc de civisme, d’integració, de respecte a la convivència lingüística i d’enriquiment cultural”.
Les iniciatives de la UNESCO en l’àmbit de les llengües s’inscriuen en el marc dels esforços de l’Organització en favor de la protecció del patrimoni immaterial que inclou la música tradicional i popular, la dansa, les tradicions i sabers tradicionals orals i les llengües locals. A partir d’això la UNESCO proposa que la comunitat internacional prengui les mesures necessàries per a protegir aquests tresors culturals, igualment com ja ho són els espais naturals i culturals del patrimoni material.
21-02-2007 |