L’Organització Capital de la Cultura Catalana i Catalunya Ràdio elegiran per votació popular les set meravelles del patrimoni cultural material de Catalunya


L’Organització Capital de la Cultura Catalana i Catalunya Ràdio, en el marc de les activitats complementàries a allò que es desenvolupa a les ciutats designades com a capital cultural (Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007 i Perpinyà 2008), han iniciat el procés per a elegir les set meravelles del patrimoni cultural material de Catalunya, amb la voluntat de divulgar aquest patrimoni d’una manera didàctica, pedagògica, lúdica i, alhora, motivar el coneixement i la visita als llocs seleccionats.

S’entén per meravella del patrimoni cultural material de Catalunya aquells indrets de valor excepcional, que compleixin algun dels següents requisits:

a) representar una obra mestra de l'enginy creador humà.
b) ser un testimoni excepcional de l’arquitectura, l’escultura, la pintura, les arts monumentals o l’urbanisme.
c) ser un exemple eminent d'un tipus de construcció que il·lustri algun període de la història de Catalunya.

L’elecció de les set meravelles del patrimoni cultural de Catalunya pren com a referència les set meravelles del món antic, reconegudes universalment. Van ser la Gran Piràmide de Kheops a Gizeh, els jardins penjants de Babilònia, el Temple d'Àrtemis a Efes, l’Estàtua de Zeus a Olímpia, el Mausoleu de Mausol a Halicarnàs, el Colós de Rodes, i el Far d'Alexandria.

La campanya per a trobar les set meravelles del patrimoni cultural material de Catalunya té dues fases.

1) La primera s’inicia el dia 5 de març i finalitza el diumenge 1 d’abril de 2007. En aquesta fase es seleccionaran les propostes que aniran a la fase final. Tothom qui ho desitgi pot fer la seva aportació a través d’aquest Formulari.

Passarà a la segona i última fase, com a mínim, una proposta de meravella per cadascuna de les 41 comarques de Catalunya. També accedirà directament a la fase final de votació tot el patrimoni material de la humanitat de Catalunya declarat per la Unesco, com ara el Parc Güell, Palau Güell, Casa Milà, Sagrada Família, Casa Vicens, Casa, Colònia Güell, Monestir de Poblet, Palau de la Música Catalana, Hospital de Sant Pau, esglésies romàniques de la vall de Boí, el conjunt arqueològic de Tàrraco i les pintures rupestres d'Ulldecona. En aquesta primera fase se seleccionaran 70 propostes, de les quals 57 per votació popular i les restants 13 hi accediran directament.

2) La segona fase, o procés d’elecció definitiu, en la qual s’incorporarà Catalunya Ràdio, s’iniciarà el dia 10 d’abril, és a dir, immediatament després de Setmana Santa. Cada setmana es posaran a votació popular 10 propostes, de les quals una serà elegida com a meravella del patrimoni cultural material de Catalunya.

Finalment, i una vegada elegides les set meravelles del patrimoni cultural material de Catalunya, durant la setmana del 28 de maig al 3 de juny s’elegirà la meravella de les meravelles d’entre les set meravelles ja elegides.

05-03-2007


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2018