2.000 armats de 36 municipis desfilen per la Capital de la Cultura Catalana Lleida 2007


Els armats desfilant per davant de l’Ajuntament de Lleida.

Aquest dissabte, dia 17 de març, la Capital de la Cultura Catalana Lleida 2007 s’ha convertit en el punt de trobada de 2.000 armats, manaies i estaferms d’arreu del país, en la IV Trobada d'Armats de Catalunya, organitzada pels Armats de Sang de Lleida, en el marc de la capitalitat cultural d’enguany.
 
A la trobada hi han participat representants d’Alcover, Amer, Badalona, Banyoles, Bellpuig, Besalú, Blanes, Camprodon, Constantí, Esterri d’Àneu, Figueres, Flix, Girona, Juneda, l’Arborç, La Pobla de Mafumet, La Seu d’Urgell, Llagostera, Lleida, Martorelles, Mataró, Mieres, Montblanc, Palma d’Ebre, Pla de Santa Maria, Planes d’Hostoles, Preixana, Riudecols, Sant Hilari Sacalm, Sant Vicenç dels Horts, Torredembarra, Valls, Vendrell, Verges, Vilallonga del Camp i Vilapalana.
 
Alcaldes i regidors dels municipis participants han estat rebuts a La Paeria per l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, el tinent d’alcalde de cultura i president de l’Institut Municipal d’Acció Cultural de Lleida, Xavier Sàez, i el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela.
 
La trobada ha consistit en una desfilada de quatre hores pels carrers del centre de Lleida en la que ha estat la més multitudinària d'aquestes característiques realitzada mai a Catalunya. Posteriorment a la desfilada Àngel Ros, Xavier Sàez, Isidre Gavín, president de la Diputació de Lleida, i Pau Garcia Sistac, capità manaia dels Armats de Sang de Lleida, han fet lliurament de records als participants, que han acabat la jornada amb un sopar multitudinari al pavelló 4 dels Camps Elisis de Lleida.
 
Emmarcada en els actes de la Capital de la Cultura Catalana 2007 la trobada ha volgut "potenciar la presència d'aquestes figures tant arrelades a fets tradicionals i promocionar-les, encara més, s'hi cap, entre tota la població tot fent arribar el missatge que es tracta d'un fet tradicional molt estès arreu de les comarques del país, possiblement desconegut per a molts catalans", segons que han explicat els organitzadors.
 
Armats, manaies i estraferms són les diverses maneres amb què es coneix a Catalunya i el País Valencià els homes vestits de soldats romans que surten a desfilar a les processons de Setmana Santa en representació dels soldats que custodiaven Jesucrist.

17-03-2007


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2018