La Seu Vella de Lleida, Vallbona de les Monges o Els Vilars d’Arbeca podrien convertir-se en la primera de les 7 meravelles de Catalunya


Aquest passat dilluns s’han iniciat les votacions per elegir la primera de les 7 meravelles del patrimoni cultural material de Catalunya, iniciativa de l’organització Capital de la Cultura Catalana i Catalunya Ràdio, que sortirà de les propostes corresponents de les Garrigues, la Noguera, el Pla d’Urgell, la Segarra, el Segrià i l’Urgell. Específicament són les vuit següents:
 
Garrigues
Conjunt de La Vila Closa de Juneda
Poblat ibèric Els Vilars d’Arbeca
 
Noguera
Castell de Montsonís
Plaça Mercadal de Balaguer

Pla d'Urgell
Conjunt historicoartístic de Linyola
 
Segarra
Universitat de Cervera
 
Segrià
La Seu Vella de Lleida
 
Urgell
Monestir de Vallbona de les Monges
 
Fins avui, les tres propostes més votades han estat el Conjunt monumental del Turó de La Seu Vella de Lleida (38% dels vots); el Monestir cistercenc de Vallbona de les Monges (24%) i el poblat ibèric Els Vilars d’Arbeca (21%). Les altres propostes han sumat la resta de 17% de vots emesos fins ara.
 
Fins diumenge vinent, a les dotze de la nit, hi ha temps per a participar en la votació popular per a elegir la primera de les 7 meravelles de Catalunya. Per a fer-ho cal enviar un SMS al número 7217 escrivint CCC, deixar un espai en blanc, i després indicar el nom de la proposta de meravella votada (cost del missatge 1,20 € + iva). També es pot votar per correu electrònic. A la pàgina web www.ccc.cat hi ha tota la informació del procés de votació.
 
L’elecció de les 7 meravelles de Catalunya és una iniciativa impulsada i desenvolupada per l’Organització Capital de la Cultura Catalana i Catalunya Ràdio, en el marc de les activitats extraordinàries del que es realitza a les ciutats designades com a capital cultural (Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007 i Perpinyà 2008) i amb la voluntat de divulgar el patrimoni català d’una manera didàctica, pedagògica, lúdica i, alhora, motivar el coneixement i la visita als llocs seleccionats.
 
S’entén per meravella del patrimoni cultural material de Catalunya aquells indrets de valor excepcional, que representin una obra mestra de l'enginy creador humà; siguin un testimoni excepcional de l’arquitectura, l’escultura, la pintura, les arts monumentals o l’urbanisme, o bé un exemple eminent d'un tipus de construcció que il·lustri algun període de la història de Catalunya.
 
L’elecció de les set meravelles del patrimoni cultural de Catalunya pren com a referència les set meravelles del món antic, reconegudes universalment. Van ser la Gran Piràmide de Kheops a Gizeh, els jardins penjants de Babilònia, el Temple d'Àrtemis a Efes, l’Estàtua de Zeus a Olímpia, el Mausoleu de Mausol a Halicarnàs, el Colós de Rodes, i el Far d'Alexandria.

12-04-2007


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2018