El conjunt monumental del Turó de la Seu Vella de Lleida ha estat elegit com la primera meravella de Catalunya


El conjunt monumental del Turó de la Seu Vella de Lleida ha estat elegit per votació popular com la primera meravella del patrimoni cultural material de Catalunya. La Seu Vella de Lleida ha aconseguit el 41% dels 3.471 vots emesos, en aquesta iniciativa promoguda per l’organització Capital de la Cultura Catalana i Catalunya Ràdio.
 
Després del conjunt monumental del Turó de la Seu Vella de Lleida la proposta de meravella més votada en aquest àmbit territorial ha estat el Monestir cistercenc de Vallbona de les Monges (27%) i el poblat ibèric Els Vilars d’Arbeca (23%). El Castell de Montsonís, el Conjunt de La Vila Closa de Juneda, el Conjunt historicoartístic de Linyola, la Plaça Mercadal de Balaguer i l’edifici de la Universitat de Cervera han aconseguit el 9% restants de vots emesos durant la setmana passada.
 
La primera meravella del patrimoni cultural material de Catalunya està constituïda per tres edificacions independents una de l’altra però a la vegada totalment integradres. Són la Catedral, que és l’edifici més gran; el castell del Rei o Suda i el Castell Principal o Ciutadella.
 
A la Catedral de la Seu Vella hi ha el temple, que és una construcció romànica de tres naus i un llarg creuer; el claustre, de dimensions considerables amb disset arcades i situat a ponent de l’església; el campanar octogonal, de seixanta metres d’alçada i 238 esglaons fins al punt més alt, des d’on es pot veure una extraordinària vista de la ciutat de Lleida, i la Canonja, construcció per a la vida quotidiana dels canonges.
 
El castell del Rei o Suda era la residència oficial dels comtes-reis de la corona aragonesa. El castell era un exemple típic de les residències fortificades del segle XIII.
 
El Castell Principal, fortalesa iniciada en el segle XVII i completada durant el XVIII, conservava interiorment dos grans edificis medievals: el castell del Rei i la Catedral. Quatre baluards situats en cadascun dels punts cardinals articulen la fortificació. El baluard del Rei és el més alt, gran i millor conservat del conjunt.
 
Enguany es compleix el tres-cents aniversari de la caiguda de Lleida en la Guerra de Successió (1702-1714) i del tancament de la Catedral, que fou convertida en caserna.
 
D’altra banda, des de la celebració del 800 aniversari de la col.locació de la primera pedra de la Catedral de la Seu Vella, celebrat el 22 de juliol de 2003, es promou la declaració de Patrimoni de la Humanitat per a tot el conjunt monumental del Turó de la Seu Vella de Lleida, primera meravella del patrimoni cultural material de Catalunya.
 
L’elecció de les 7 meravelles de Catalunya és una iniciativa impulsada i desenvolupada per l’Organització Capital de la Cultura Catalana i Catalunya Ràdio, en el marc de les activitats extraordinàries al que es realitza a les ciutats designades com a capital cultural (Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007 i Perpinyà 2008) i amb la voluntat de divulgar el patrimoni català d’una manera didàctica, pedagògica, lúdica i, alhora, motivar el coneixement i la visita als llocs seleccionats.
 
Fins diumente vinent, a les dotze de la nit, es por participar en l’elecció de la segona meravella del patrimoni cultural material de Catalunya, que correspondrà al Camp de Tarragona (comarques de l’Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès, Conca de Barberà, Priorat i Tarragonès).
 
Per a fer-ho cal enviar un SMS al número 7217 escrivint CCC, deixar un espai en blanc, i després indicar el nom de la proposta de meravella votada (cost del missatge 1,20 € + iva). Més informació a www.ccc.cat
 
S’entén per meravella del patrimoni cultural material de Catalunya aquells indrets de valor excepcional, que representin una obra mestra de l'enginy creador humà; siguin un testimoni excepcional de l’arquitectura, l’escultura, la pintura, les arts monumentals o l’urbanisme, o bé un exemple eminent d'un tipus de construcció que il·lustri algun període de la història de Catalunya.
 
L’elecció de les set meravelles del patrimoni cultural de Catalunya pren com a referència les set meravelles del món antic, reconegudes universalment. Van ser la Gran Piràmide de Kheops a Gizeh, els jardins penjants de Babilònia, el Temple d'Àrtemis a Efes, l’Estàtua de Zeus a Olímpia, el Mausoleu de Mausol a Halicarnàs, el Colós de Rodes, i el Far d'Alexandria.
 
El calendari complert d’elecció de les 7 meravelles del patrimoni cultural material de Catalunya es pot consultar a www.ccc.cat, on també hi ha assenyalades les 100 propostes que opten a convertir-se en alguna de les 7 meravelles de Catalunya.

18-04-2007


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024