El conjunt arqueològic de Tàrraco ha estat elegit com la segona meravella de Catalunya


Amfiteatre de Tarragona

El conjunt arqueològic de Tàrraco ha estat elegit per votació popular com la segona meravella del patrimoni cultural material de Catalunya, després que la setmana anterior La Seu Vella de Lleida fou també elegida com una de les 7 meravelles de Catalunya. Tàrraco ha aconseguit el 32% dels 2.815 vots emesos pels ciutadans, en aquesta iniciativa promoguda per l’organització Capital de la Cultura Catalana i Catalunya Ràdio.
 
La classificació definitiva de la meravella de Catalunya corresponent al Camp de Tarragona (comarques de l’Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès, Conca de Barberà, Priorat i Tarragonès) ha estat la següent:
 
1) Conjunt arqueològic de Tàrraco (32%)
2) Monestir de Poblet (23%)
3) Institut Pere Mata de Reus (12%)
4) Recinte emmurallat de Montblanc (11º%)
5) Teatre Fortuny de Reus (10%)
6) Monestir de Santes Creus (4%)
7) Catedral de Tarragona (2%)
8) Casa Museu Pau Casals (2%)
9) Cartoixa d’Escaladei a La Morera de Montsant (2%)
10) Castell Monestir de Sant Miquel d’Escornalbou (2%)
 
El conjunt arqueològic de Tàrraco, declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l’any 2000 i des d’avui també una de les 7 meravelles de Catalunya, està constituït per catorze monuments romans de Tarragona i la comarca del Tarragonès i el conjunt arqueològic del cas antic de la ciutat de Tarragona. Són els següents:
 
- Fòrum Provincial
- Fòrum de la Colònia
- Les muralles romanes
- El circ
- L'amfiteatre
- L’aqüeducte de les Ferreres
- La pedrera romana del Mèdol
- El recinte de culte del Fòrum Provincial
- La torre dels Escipions
- El teatre
- La necròpolis paleocristiana
- L’arc de Berà (a Roda de Barà)
- La vil·la romana dels Munts (a Altafulla)
- El mausoleu de Centcelles (a Constantí)
- El conjunt arqueològic del casc antic
 
L’elecció de les 7 meravelles de Catalunya és una iniciativa impulsada i desenvolupada per l’Organització Capital de la Cultura Catalana i Catalunya Ràdio, en el marc de les activitats extraordinàries al que es realitza a les ciutats designades com a capital cultural (Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007 i Perpinyà 2008) i amb la voluntat de divulgar el patrimoni català d’una manera didàctica, pedagògica, lúdica i, alhora, motivar el coneixement i la visita als llocs seleccionats.
 
D’altra banda, fins diumenge vinent, a les dotze de la nit, es por participar en l’elecció de la tercera meravella del patrimoni cultural material de Catalunya, que correspondrà al Pirineu (comarques de l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, el Capcir, la Cerdanya -alta i baixa-, el Conflent, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, la Val d’Aran i el Vallespir).
 
Per a fer-ho cal enviar un SMS al número 7217 escrivint CCC, deixar un espai en blanc, i després indicar el nom de la proposta de meravella votada (cost del missatge 1,20 € + iva). Més informació a www.ccc.cat
 
S’entén per meravella del patrimoni cultural material de Catalunya aquells indrets de valor excepcional, que representin una obra mestra de l'enginy creador humà; siguin un testimoni excepcional de l’arquitectura, l’escultura, la pintura, les arts monumentals o l’urbanisme, o bé un exemple eminent d'un tipus de construcció que il·lustri algun període de la història de Catalunya.
 
L’elecció de les set meravelles del patrimoni cultural de Catalunya pren com a referència les set meravelles del món antic, reconegudes universalment. Van ser la Gran Piràmide de Kheops a Gizeh, els jardins penjants de Babilònia, el Temple d'Àrtemis a Efes, l’Estàtua de Zeus a Olímpia, el Mausoleu de Mausol a Halicarnàs, el Colós de Rodes, i el Far d'Alexandria.
 
El calendari complert d’elecció de les 7 meravelles del patrimoni cultural material de Catalunya es pot consultar a www.ccc.cat, on també hi ha assenyalades les 100 propostes que opten a convertir-se en alguna de les 7 meravelles de Catalunya.

25-04-2007


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2018