Catalunya estableix la Capital Cultural dels Estats Units d’Amèrica


El president de l’organització Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat < http://www.ccc.cat > ) i del Bureau Internacional de Capitals Culturals, Xavier Tudela, ha presentat avui a Washington DC la “US Capital of Culture” ( www.culturalcapital.us < http://www.culturalcapital.us > ).
 
La iniciativa té com a objectius els de proveir un nou instrument de creació, promoció, difusió i participació de la cultura als EUA; contribuir a un millor coneixement de la cultura dels EUA en els propis Estats Units i a la resta del món; promocionar nacionalment i internacionalment les ciutats elegides com a “US Capital of Culture” i establir col.laboració amb els altres països o zones del món on existeix la iniciativa de la capital cultural, entre els quals l’àmbit lingüístic i cultural català.
 
Podran aspirar a la designació de “US Capital of Culture” totes les ciutats dels EUA de més de cinquanta mil habitants i, també, les capitals dels 50 estats de la Unió, tot i que no arribin als cinquanta mil habitants.
 
Xavier Tudela ha declarat avui al National Press Club de  Washington DC que, “atès el fet que ha estat Catalunya, a través de l’organització Capital de la Cultura Catalana, qui posa en marxa la Capital Cultural dels Estats Units d’Amèrica s’establirà una relació privilegiada entre la Capital de la Cultura Catalana i la “US Capital of Culture”, amb la voluntat d’incrementar les relacions bilaterals i la promoció de la cultura catalana en els Estats Units”.
 
És previst que la primera “US Capital of Culture” s’elegeixi el mes de setembre i entri en vigor el primer de gener de l’any vinent, amb la qual cosa a partir de l’any proper les ciutats capitals de la cultura catalana podran fer intercanvis amb les seves homòlogues dels Estats Units. Fins ara han estat elegides com a Capital de la Cultura Catalana les ciutats de Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007 i Perpinyà 2008.
 
L’organització Capital de la Cultura Catalana està desenvolupant una intensa activitat en l’àmbit lingüístic català i, també, en d’altres zones del món. En aquest aspecte Xavier Tudela ha manifestat que “després que Melina Mercouri va establir el concepte de capital de la cultura, l’any 1985, molt probablement qui més ha fet per l’extensió de la promoció de les capitals culturals és l’organització Capital de la Cultura Catalana qui, a través del Bureau Internacional de Capitals Culturals, ha implantat també la capital de la cultura al Brasil i en el conjunt del continent americà, com a iniciatives ja consolidades, i d’altres que tenim en preparació en diversos llocs del món”.

30-04-2007


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2018