L’alcalde d’Atenes elegeix Xavier Tudela com a membre del nou Centre Internacional de Capitals Culturals


Xavier Tudela

L’alcalde d’Atenes (Grècia), Nikitas Kaklamanis, ha creat el Centre Internacional de Documentació de Capitals Culturals amb la voluntat que Atenes, que fou la Capital Europea de la Cultura 1985, primera Capital Cultural de la història, conservi documentació de totes les capitals culturals que existeixen actualment en el món i preservi aquesta informació de les capitals culturals pel futur.

Nikitas Kaklamanis ha elegit a quatre persones de reconegut prestigi internacional en l’àmbit de les capitals culturals per a formar part del Comitè que dirigirà aquest centre. Entre aquestes persones hi ha Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana i que dirigeix també les capitals culturals dels Estats Units d’Amèrica, el Brasil i la continental americana. Pel seu treball en aquest sector, Xavier Tudela ha estat distingit per les ciutats d’Austin (Texas, EUA), Curitiba (Paraná, Brasil), Córdoba (Argentina) i Guadalajara (Jalisco, Mèxic).
 
Els altres membres del Comitè Director del nou Centre de Documentació Internacional de Capitals Culturals són Christos Roilos (Grècia), Rüta Vanagaité (Lituània) i Joerg-Ingo Weber (Alemanya).
 
Després de la pionera Capital Europea de la Cultura, creada a iniciativa de Melina Mercouri, que fou Ministra de Cultura de Grècia i famosa actriu, la iniciativa de les capitals culturals s’ha estès arreu del món. Actualment existeixen, entre d’altres, a més de la Capital Europea de la Cultura, la Capital Americana de la Cultura, la Capital Àrab de la Cultura, la Capital Brasilera de la Cultura, la US Capital of Culture, la Capital de la Cultura Catalana, la Capital Cultural del Volga, la Capital Canadenca de la Cultura, etc.
 
L’alcalde d’Atenes ha constituït el Centre de Documentació Internacional de Capitals Culturals a proposta del també grec Rodolfo Maslias, que fou director de relacions internacionals de la Capital Europea de la Cultura Tessalònica 1997 i secretari general de la Xarxa Europea de Capitals Culturals.
 
El nou Centre de Documentació Internacional de Capitals Culturals es presentarà públicament a Atenes el proper mes d’octubre, coincidint amb el II Simpòsium Internacionals de Capitals Culturals que se celebrarà a la capital grega.

Les capitals de la cultura catalana (Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007 i Perpinyà 2008) i la candidatura de Tarragona a la Capital Europea de la Cultura 2016 tindran un espai propi en aquest nou Centre Internacional de Documentació de Capitals Culturals d’Atenes.

12-06-2007


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2018