La Capital de la Cultura Catalana Amposta 2006 celebra dimarts vinent el Dia Internacional de les llengües maternes de la UNESCO


La lectura ininterrompuda en 21 llengües diferents d'articles de la Declaració Universal dels drets humans, per part d'habitants d'Amposta, serà l'acte lingüístic amb el qual la Capital de la Cultura Catalana 2006 celebrarà el Dia Internacional de les llengües maternes, dimarts vinent, 21 de febrer.

Fins avui, s'han inscrit per a participar en aquest acte persones que llegiran la Declaració Universal dels drets humans en les 21 llengües següents: alemany, anglès, croat, àrab, castellà, català, francès, gagau, holandès, italià, lituà, noruec, polonès, portuguès, romanès, rus, turc, ucraïnès, urdú, wòlof i xinès.

La celebració del Dia Internacional de les llengües maternes tindrà lloc a la biblioteca comarcal Sebastià Juan Arbó i és obert a tothom que vulgui participar. L'acte s'iniciarà a les 16.00 h. i acabarà a les 20.30 h. Fins el mateix dimarts 21 al matí, tothom qui vulgui intervenir pot inscriure's per a participar en aquesta jornada.

Banyoles 2004 i Esparreguera 2005, en la seva condició de capitals de la cultura catalana, varen celebrar també aquesta diada.

Actualment, hi ha en el món 6.000 llengües diferents, però amb notables diferències. Hi ha onze llengües que tenen més de cent milions de parlants i que representen el 51% de la població total mundial (mandarí, anglès, espanyol, àrab, hindi, portuguès, bengalí, rus, japonès, francès i alemany). En l'extrem contrari hi trobem que el 95% de les llengües del món són parlades per solament el 5% del total de la població del planeta.

Cada any, un mínim de 10 llengües desapareixen. De les 6.000 llengües parlades, la meitat tenen amenaçada la seva supervivència ja que, aquestes poc més de tres mil llengües, són parlades per menys de deu mil persones.

El Dia Internacional de les llengües maternes fou establert per la UNESCO l'any 1999 en el marc dels esforços d'aquesta Organització Internacional per a protegir les 6.000 llengües diferents existents arreu del món i, alhora, preservar la diversitat cultural. La Conferència General, òrgan suprem de la UNESCO, va reconèixer el paper que té la llengua materna en el desenvolupament de la creativitat, la capacitat de comunicació i l'elaboració de conceptes, però també en el fet que les llengües maternes constitueixen el primer vector de la identitat cultural.

Amb motiu del Dia Internacional de les llengües maternes, el Director General de la UNESCO, Koichiro Matsuura, ha manifestat que é─˙cada llengua té expressions i visions del món diferents, un sistema coherent de valors i de significats. De fet, les llengües representen una vertadera reflexió de la diversitat cultural de la humanitaté─¨.

Per la seva banda, el President de l'organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, s'ha mostrat molt satisfet per la resposta ciutadana a la participació en el Dia Internacional de les llengües maternes i ha declarat que é─˙és un signe inequívoc de civisme, d'integració, de respecte a la convivència lingüística i d'enriquiment culturalé─¨.

Les iniciatives de la UNESCO en l'àmbit de les llengües s'inscriuen en el marc dels esforços de l'Organització en favor de la protecció del patrimoni immaterial que inclou la música tradicional i popular, la dansa, les tradicions i sabers tradicionals orals i les llengües locals. A partir d'això la UNESCO proposa que la comunitat internacional prengui les mesures necessàries per a protegir aquests tresors culturals, igualment com ja ho són els espais naturals i culturals del patrimoni material.

15-02-2006


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024