El Conjunt arqueològic de Tàrraco rep la distinció com a meravella de Catalunya


El president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, ha lliurat aquest dimarts, dia 17 de juliol, a l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, l’acreditació al Conjunt arqueològic de Tàrraco com a una de les 7 meravelles del patrimoni cultural material de Catalunya.
 
A l’acte hi ha assistit, també, el president de la Diputació de Tarragona, Joan Aregio, el vicepresident de cultura d’aquesta institució, Albert Vallvé, diversos regidors de l’ajuntament tarragoní, l’alcalde de Roda de Barà, la regidora de governació de Constantí, representants de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica i de l’empresa Abertis, tots els quals vinculats a la titularitat del patrimoni avui reconegut com a meravella de Catalunya.
 
L’alcalde de Tarragona ha expressat la seva satisfacció per haver estat elegida Tàrraco com a una de les 7 meravelles de Catalunya i, alhora, ha recordat que “el conjunt arqueològic de Tàrraco és l’herència d’una obra col.lectiva de tot un poble. També amb treball col.lectiu s’ha de gestionar”.  
 
Josep Fèlix Ballesteros, així com Joan Aregio, han agraït a l’organització Capital de la Cultura Catalana i Catalunya Ràdio l’haver organitzat l’elecció de les 7 meravelles de Catalunya i al poble català per haver votat Tàrraco com a un dels nous referents internacionals del país. Alhora, han coincidit en assenyalar l'especial rellevància del reconeixement al patrimoni en un àmbit més local ja que sovint es tendeix a donar poca importància a allò que es té més a la vora. Amb aquesta distinció s'espera poder millorar la difusió dels monuments de Tarragona i la resta de poblacions que integren Tàrraco així com fer-los més atractius turísticament.
 
El conjunt arqueològic de Tàrraco, declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l’any 2000 i des d’avui també una de les 7 meravelles de Catalunya, està constituït per catorze monuments romans de Tarragona i la comarca del Tarragonès i el conjunt arqueològic del cas antic de la ciutat de Tarragona. Són els següents:

- Fòrum Provincial
- Fòrum de la Colònia
- Les muralles romanes
- El circ
- L'amfiteatre
- L’aqüeducte de les Ferreres
- La pedrera romana del Mèdol
- El recinte de culte del Fòrum Provincial
- La torre dels Escipions
- El teatre
- La necròpolis paleocristiana
- L’arc de Berà (a Roda de Barà)
- La vil·la romana dels Munts (a Altafulla)
- El mausoleu de Centcelles (a Constantí)
- El conjunt arqueològic del casc antic

Les 7 meravelles de Catalunya, elegides d’entre cent propostes que hi optaven, han estat:

1 – Temple Expiatori de la Sagrada Família de Barcelona
2 – Conjunt monumental del Turó de la Seu Vella de Lleida
3 – Conjunt arqueològic de Tàrraco
4 – Centre històric de Vic
5 – Catedral de Girona
6 – Monestir de Sant Miquel de Cuixà
7 – Celler Cooperatiu de Gandesa
 

17-07-2007


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2018