Caxias do Sul elegida Capital Brasilera de la Cultura 2008


La ciutat de Caxias do Sul (estat de Rio Grande do Sul) ha estat elegida com a Capital Brasilera de la Cultura 2008 després de competir amb les candidatures de Blumenau (Santa Caterina), Petrópolis (Rio de Janeiro) i Santa Cruz Cabrália (Bahia). Aquesta es la tercera ciutat designada com a Capital Brasilera de la Cultura després d’Olinda 2006 (Pernambuco) i l’actual São João del-Rei 2007 (Minas Gerais).
 
El jurat que va elegir la CBC 2008 es va reunir a la seu del Ministeri Federal de Cultura a Brasília, capital federal, i ha estat constituït per representants dels ministeris de la cultura i de turisme, Unesco i l’Institut del Patrimoni Històric Nacional, que donen recolzament institucional al projecte. També va formar part del jurat l’Organització Capital Brasilera de la Cultura, entitat fundada al Brasil per iniciativa de catalans i que forma part del Bureau Internacional de Capitals Culturals juntament amb la Capital de la Cultura Catalana, Capital Americana de la Cultura i US Capital of Culture.
 
Caxias do Sul està situada a l’extrem sud del Brasil, a 125 km de Porto Alegre, capital de l’estat de Rio Grande do Sul. Té més de 400.000 habitants. A més de tenir una forta presència de la indústria mecànica és una de les més importants ciutats del circuit turístic de muntanya de Rio Grande do Sul. Famosa per la seva producció de vi i la cultura de la immigració italiana té també una forta identitat i tradicions culturals dels “gaúchos”.
 
Segons que ha expressat el director executiu de l’Organització Capital Brasilera de la Cultura, Màrius Vendrell, “Caxias do Sul ha guanyat principalment per la cohesió demostrada entre l’ajuntament i la societat civil per voler ser capital cultural. La Capital Brasilera de la Cultura no és només un títol. És el reflex de la voluntat col.lectiva d’una ciutat de voler valoritzar i difondre la seva identitat cultural”.
 
El dia 3 setembre se celebrarà a Caxias do Sul  l’acte de signatura de la Capital Brasilera de la Cultura 2008. La cerimònia, que serà presidida pel Ministre de Cultura federal del Brasil, Gilberto Gil, comptarà amb la presència de l’alcalde de la ciutat, Ivo José Sartori, la governadora de l’estat de Rio Grande do Sul, Yeda Crusius, i altres autoritats a més de totes les entitats de la societat civil que han recolzat la candidatura Caxias do Sul  2008. L’acte es clourà amb un concert multitudinari.

24-07-2007


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2018