La cultura catalana té un nou punt de promoció internacional a Atenes (Grècia)


Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana; Nikitas Kaklamanis, alcalde d’Atenes, i Rodolfo Maslias, que fou secretari general de la Xarxa Europea de Capitals Culturals, a la sala d’exposicions internacionals del Zappeion Megaron d’Atenes.

La cultura catalana té des d’ara un nou punt de promoció i difusió internacional a Atenes (Grècia), a través de l’organització Capital de la Cultura Catalana i el Centre de Documentació de Capitals Culturals.
 
L’alcalde d’Atenes, Nikitas Kaklamanis, ha creat el Centre Internacional de Documentació de Capitals Culturals amb la voluntat que Atenes, que fou la Capital Europea de la Cultura 1985, primera Capital Cultural de la història, reculli documentació de les capitals culturals que existeixen actualment en el món, preservi aquesta informació de les capitals culturals pel futur i serveixi de punt d’enllaç de les diferents iniciatives de capitals culturals que existeixen arreu.

Nikitas Kaklamanis ha elegit a tres persones de reconegut prestigi internacional en l’àmbit de les capitals culturals per a formar part del Comitè que dirigirà aquest centre. Entre aquestes persones hi ha Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana i que dirigeix també les capitals culturals dels Estats Units d’Amèrica, el Brasil i la continental americana. Pel seu treball en aquest àmbit, Xavier Tudela ha estat distingit per les ciutats d’Austin (Texas, EUA), Curitiba (Paraná, Brasil), Córdoba (Argentina) i Guadalajara (Jalisco, Mèxic). Els altres membres del Comitè Director del Centre són Christos Roilos (Grècia) i Joerg-Ingo Weber (Alemanya).
 
El Centre Internacional de Documentació de Capitals Culturals s’ha presentat aquest cap de setmana a Atenes, en el marc del Symposium Internacional “La productivitat de la Cultura”, en el qual hi han intervingut persones procedents, entre d’altres, d’Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Catalunya, Dubai, Estats Units d’Amèrica, Finlàndia, França, Grècia, Índia, Irlanda, Itàlia, Japó, Líban, Luxemburg, Palestina, Polònia, Portugal, Regne Unit, Romania, Rússia, Suècia, Suïssa, Tunis i Turquia. El Centre entrarà en funcionament a primers de l’any vinent a l’espai Technopolis de la capital grega.
 
Les capitals de la cultura catalana (Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007 i Perpinyà 2008) i la candidatura de Tarragona a la Capital Europea de la Cultura 2016 tindran un espai propi en aquest nou Centre Internacional de Documentació de Capitals Culturals d’Atenes.
 
Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, ha agraït personalment a l’alcalde d’Atenes la inclusió de les capitals de la cultura catalana i Tarragona 2016 en aquest centre i alhora l’ha invitat a visitar Catalunya. Tudela ha declarat que “la cultura catalana ha de promocionar-se arreu del món a través de les nostres institucions públiques i les entitats de la societat civil. Aquest centre de documentació de capitals culturals serà una nova porta d’entrada internacional al coneixement i divulgació de la nostra cultura”.
 
Després de la pionera Capital Europea de la Cultura, creada a iniciativa de Melina Mercouri, que fou Ministra de Cultura de Grècia i famosa actriu, la iniciativa de les capitals culturals s’ha estès arreu. Actualment existeixen, entre d’altres, la Capital Europea de la Cultura, la Capital Americana de la Cultura, la Capital Àrab de la Cultura, la Capital Brasilera de la Cultura, la Capital Cultural dels Estats Units d’Amèrica, la Capital de la Cultura Catalana, la Capital Cultural del Volga, la Capital Canadenca de la Cultura, etc.
 
L’alcalde d’Atenes ha constituït el Centre de Documentació Internacional de Capitals Culturals a proposta del també grec Rodolfo Maslias, que fou director de relacions internacionals de la Capital Europea de la Cultura Tessalònica 1997 i secretari general de la Xarxa Europea de Capitals Culturals.

22-10-2007


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024