Catalunya es promociona en el relleu de les capitals brasileres de la cultura


El president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, amb les autoritats que assistiren al relleu de la Capital Brasilera de la Cultura São João del-Rei 2007 a Caxias do Sul 2008

La ciutat brasilera de São João del-Rei, municipi de vuitanta mil habitants de l’estat de Minas Gerais que té un important patrimoni històric i activitat cultural, ha acomiadat aquest cap de setmana la seva Capital Brasilera de la Cultura (CBC) 2007 amb diversos d’actes.
 
La festa de comiat de la CBC 2007 ha coincidit amb la data d’aniversari de fundació de la ciutat i s’ha iniciat al saló d’actes de la prefectura (ajuntament) municipal amb la presentació de la medalla commemorativa de la CBC 2007, fabricada per la Casa de la Moneda del Brasil.
 
Tot seguit, el President de la cambra de regidors del municipi ha lliurat a Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana i del Bureau Internacional de Capitals Culturals, el títol de ciutadà d’honor del municipi, com a reconeixement per haver creat la iniciativa de les capitals culturals en el continent americà.
 
São João del-Rei és la cinquena ciutat del continent americà que distingeix el català Xavier Tudela. Prèviament ho havien fet la també ciutat brasilera de Curitiba, capital de l’estat del Paranà, l’any 2002; Austin, capital de l’estat nordamericà de Texas, l’any 2003; la ciutat argentina de Córdoba, l’any 2005, i, finalment, la ciutat mexicana de Guadalajara (Jalisco), l’any 2006.
 
En el seu discurs d’agraïment, Tudela ha parlat de Catalunya i de les capitals de la cultura catalana.
 
Posteriorment a aquest homenatge, l’alcalde de la ciutat, Sidney Antonio de Sousa, ha fet el traspàs simbòlic del títol de capital cultural del Brasil a Alceu Barbosa, vicealcalde de Caxias do Sul (Rio Grande do Sul, 420.000 habitants), ciutat que serà la Capital Brasilera de la Cultura 2008. A més del vicealcalde, la ciutat de Caxias ha estat representada també pel secretari de cultura, Antonio Feldmann, i una comitiva de la Festa da Uva 2008 (festa del raim i del vi) que serà un dels esdeveniments més importants de la ciutat l’any vinent. L’acte de clausura de la CBC 2007 s’ha tancat amb un concert al Teatre Municipal de São João del-Rei a càrrec de la orquestra simfònica de l’estat de Minas Gerais.
 
São João del-Rei és la segona capital brasilera de la cultura després d’Olinda (Pernambuco, 380.000 habitants), que ho va ser l’any passat.
 
L’alcalde Sidney de Sousa ha fet un balanç molt positiu de la seva capital cultural que considera “com un marc en la història cultural de la ciutat i deixa un llegat molt positiu pel seu desenvolupament cultural i social futur”.

09-12-2007


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2018