Brasília elegida Capital Americana de la Cultura 2008


La capital federal del Brasil ha estat elegida avui pel Bureau Internacional de Capitals Culturals com a Capital Americana de la Cultura 2008, segons que ha anunciat Xavier Tudela, president del Bureau. Brasília rellevarà com a referent cultural de les Amèriques la ciutat històrica de Cuzco (Perú), a partir del proper dia 1 de gener.

Fa exactament vint anys que Brasília fou inscrita en la llista de bens del Patrimoni Mundial per la Unesco (Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura), per ser un marc d’arquitectura i urbanisme moderns. Diferent de les ciutats convencionals, que s’han anat formant al llarg del temps, Brasília, que l’any 2010 celebrarà el cinquantè aniversari de la seva fundació, fou dissenyada totalment abans d’iniciar-se la seva construcció. La ciutat està organitzada per sectors d’activitats i d’ocupació, com per exemple l’hospitalari, hoteler, bancari, comercial, d’habitatge, de lleure, etc. La seva concepció urbanística prioritza la preservació i la convivència harmoniosa amb el medi ambient.
 
L’arquitecte Oscar Niemeyer, que aquest proper dissabte compleix 100 anys de vida, i l’urbanista Lúcio Costa, van projectar Brasília amb unes característiques peculiars i excepcionals, que la fan única en el món.
 
Brasília té una població de gairebé dos milions i mig d’habitants i una superfície de 5.802 km². La ciutat té l’àrea més gran del món preservada com a patrimoni de la humanitat amb gairebé 112 km².

La capital federal del Brasil figura en la llista de Patrimoni Mundial com a únic bé contemporani en merèixer aquesta distinció, al costat de ciutats centenàries o mil.lenàries del món. Com a Capital Americana de la Cultura 2008 Brasília pretén transformar-se en un pol d’atracció cultural del Brasil i del món, i no solament ser considerada com la capital política i administrativa del cinquè país més poblat del planeta.
 
La Capital Americana de la Cultura (CAC), creada el 1997, té com a objectiu promoure la integració interamericana des de l’àmbit cultural, contribuir a un millor coneixement entre els pobles del continent americà, respectant la seva diversitat nacional i regional i posant de relleu alhora el patrimoni cultural comú. L’Organització Capital Americana de la Cultura és membre del Bureau Internacional de Capitals Culturals, promou internacionalment les ciutats capitals culturals i estableix nous ponts de cooperació amb Europa, continent que té establerta la capital cultural des de 1985. Està acreditada davant l’Organització dels Estats Americans (OEA) i té el reconeixement dels parlaments Llatinoamericà i Europeu. Fins ara, han estat designades com a Capital Americana de la Cultura les següents ciutats: Mérida (Mèxic) 2000; Iquique (Xile) 2001; Maceió (Brasil) 2002; Ciutat de Panamà (Panamà) i Curitiba (Brasil) 2003; Santiago (Xile) 2004; Guadalajara (Mèxic) 2005; Córdoba (Argentina) 2006, Cuzco (Perú) 2007, i Brasília (Brasil) 2008.  

El Bureau Internacional de Capitals Culturals
és un organisme que agrupa la Capital Americana de la Cultura (www.cac-acc.org), la Capital Brasileira da Cultura (www.capitalbrasileiradacultura.org), la US Capital of Culture (www.culturalcapital.us), i la Capital de la Cultura Catalana ( www.ccc.cat) , com a iniciatives consolidades, i altres projectes de capitals culturals en preparació.

12-12-2007


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2018