Perpinyà vol enfortir la seva dimensió europea amb la Capital de la Cultura Catalana 2008


La delegació de la Capital de la Cultura Catalana Perpinyà 2008 amb el President del Parlament de Catalunya, Ernest Benach.

La ciutat de Perpinyà ha presentat avui a Barcelona la programació de la seva Capital de la Cultura Catalana 2008, capitalitat que tindrà l’acte oficial d’obertura el dia 12 de gener, en el Saló de Plens de l’Ajuntament de Perpinyà.
 
“Per a Perpinyà ser durant un any la Capital de la Cultura Catalana té una dimensió molt simbòlica. Significa veure reconegut, de nou, per part de tots els Països Catalans, el seu estatut de Fidelíssima Vila, atorgat el 1475 per la seva resistència heroica contra els assalts del reialme de França. Una ocasió única per a Perpinyà de signar el seu destí europeu obert sobre el Mediterrani”, ha manifestat Jaume Roure, tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Perpinyà.
 
Perpinyà realitzarà com a Capital de la Cultura Catalana 2008 més de cent activitats en els àmbits dels col.loquis, exposicions, concerts i espectacles, festes tradicionals, etc. La capitalitat s’articularà al voltant de la pacificació, de la pau i del pacifisme a través de la figura tutelar de l’Abat Oliba, abat de Ripoll i de Cuixà (1008), creador de la “Pau i Treva”, figura cabdal per la seva ciència, ascetisme i talent diplomàtic i la signatura del qual és l’emblema de Perpinyà 2008. Al seu voltant s’esmentaran els personatges emblemàtics de la Catalunya del Nord que varen il.lustrar aquest concepte de recerca de la pacificació, com són Francesc Eiximenis, filòsof inventor de la pau social i que fou patriarca de Jerusalem; el rabí perpinyanès Al Meiri, gran promotor del diàleg religiós; Miquel Giginta, fundador de les cases de la misericòrdia; Geroni Cros, autor del primer escrit pacifista, així com Walter Benjamín i Pau Casals, intel.lectuals i.lustres del segle XX, segons que ha explicat la directora de Cultura de Perpinyà, Maria Costa.
 
A banda del centenar d’actes extraordinaris amb motiu de la capitalitat cultural (www.perpignan.fr/index.php?np=1&cd=1660&lg=CA) que tenen un pressupost de quatre-cents mil euros, a Perpinyà es desenvoluparan durant l’any de la capitalitat els quatre-cents actes culturals habituals que es duen a terme en aquesta ciutat nordcatalana.
 
La Capital de la Cultura Catalana Perpinyà 2008 coincidirà amb Liverpool (Regne Unit) i Stavagner (Noruega) com a Capital Europea de la Cultura 2008, i Brasília (Brasil) com a Capital Americana de la Cultura 2008, ha informat Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana.
 
Aquest dimecres, dia 19 de desembre, Perpinyà 2008 s’ha presentat també al President del Parlament de Catalunya i al Govern català.
 
La Capital de la Cultura Catalana s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior.
 
Les ciutats de Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008 i Figueres 2009 són sis municipis designats fins ara com a Capital de la Cultura Catalana.

19-12-2007


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024