Perpinyà inicia la Capital de la Cultura Catalana 2008 amb la voluntat de consolidar la llengua catalana a Catalunya Nord


Lleida dóna el relleu a Perpinyà com a Capital de la Cultura Catalana

La ciutat de Perpinyà ha pres avui oficialment el relleu de Lleida com a Capital de la Cultura Catalana, en una jornada de gran participació popular i el suport del Govern de Catalunya i les altres capitals culturals.

La inauguració de la Capital de la Cultura Catalana Perpinyà 2008 s’ha iniciat al Teatre Municipal d’aquesta ciutat nordcatalana amb els parlaments de Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, que ha parlat sobre l’origen històric de les capitals culturals i el seu desenvolupament en l’àmbit lingüístic català i arreu del món; Pere Vidal, tinent d’alcalde d’Amposta, ha detallat la importància que va tenir per a Amposta i les Terres de l’Ebre la Capital de la Cultura Catalana 2006; Pere Casellas, tinent d’alcalde de Figueres, ha explicat l’inici de la preparació de la Capital de la Cultura Catalana Figueres 2009.

De la seva banda, Àngel Ros, alcalde de Lleida, primera capital cultural de més de cent mil habitants, ha fet un repàs de les principals actuacions de la Capital de la Cultura Catalana Lleida 2007 i la forta implicació ciutadana en la capitalitat. Ros ha finalitzat la seva intervenció afirmant que “en conclusió, Lleida 2007, ha estat un excel·lent catalitzador cultural per a la nostra ciutat i per a la seva projecció exterior. En definitiva, ha suposat un nou punt de partida per anar encara més lluny. Com he dit en altres oportunitats, Lleida està contribuint, també en la cultura, a la construcció de Catalunya. Alcalde de Perpinyà, amigues i amics, us desitjo una bona capitalitat cultural, creadora de més cultura, de més difusió cultural i de més estrets lligams amb totes les ciutats generadores de la nostra cultura, per tal fer-la més rica i més plena”.

Jaume Roure i Daniela Pagès, tinents d’alcalde de l’ajuntament de Perpinyà, han recordat el treball de preparació que Perpinyà ha fet per a poder exercir com a Capital de la Cultura Catalana 2008, fins arribar a configurar una capitalitat cultural amb una programació amb la que s’espera atreure a visitants de tot l’àmbit cultural i lingüístic català; Dominique d’Agnello, regidora de l’ajuntament de Perpinyà que s’encarrega de les relacions amb les associacions locals, ha esmentat la importància de la participació de la societat civil nordcatalana a Perpinyà 2008.

Joan Pau Alduy, alcalde de Perpinyà i senador de la República francesa, ha recordat els quinze anys d’intents treball de recuperació de la llengua i identitat catalanes que es fa des de l’ajuntament de Perpinyà i que la capitalitat de la cultura catalana és una fita i ha de significar un nou impuls en aquest treball. “Per a nosaltres això és el reconeixement de la nostra cultura i de la nostra història catalana i un moment d'acceleració en la voluntat d'integració dintre de l'espai català”, ha comentat Alduy. Que el jurat hagi elegit la nostra ciutat per ser capital de la cultura catalana és un honor, un repte i un senyal”, ha afegit l’alcalde de Perpinyà, que ho veu com una oportunitat d'or perquè al sud dels Pirineus hi reneixi el desig de conèixer aquesta ciutat nordcatalana.

Finalment, Joan Manuel Tresserras, conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, s’ha felicitat de l’elecció de Perpinyà com a referent cultural per a tot l’àmbit lingüístic i cultural català, que permetrà als propis catalans conèixer la gran riquesa cultural i patrimonial que Perpinyà i Catalunya Nord tenen i, alhora, ubicar aquest territori en un espai cultural més ampli. Tresserras ha expressat que Perpinyà “és una ciutat referent en l’àmbit lingüístic i cultural català i que Perpinyà sigui Capital de la Cultura Catalana durant aquest 2008 indica que la dimensió de la nostra cultura no ve determinada per la dimensió administrativa o política sinó que és un fet molt més transversal”.

Posteriorment a l’acte del Teatre Municipal, a la plaça de la Victòria, darrera el Castellet de Perpinyà, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha traspassat el testimoni com a Capital de la Cultura Catalana a Joan Pau Alduy, alcalde de Perpinyà, en presència, entre altres, del conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Joan Manuel Tresserras, i el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, acompanyats dels representants de les capitals culturals Amposta 2006 i Figueres 2009.

Una festa popular a tot el centre històric de Perpinyà ha clos l’inici oficial de la Capital de la Cultura Catalana Perpinyà 2008.

Perpinyà realitzarà com a Capital de la Cultura Catalana 2008 més de cent activitats en els àmbits dels col.loquis, exposicions, concerts i espectacles, festes tradicionals, etc. La capitalitat s’articularà al voltant de la pacificació, de la pau i del pacifisme a través de la figura tutelar de l’Abat Oliba, abat de Ripoll i de Cuixà (1008), creador de la “Pau i Treva”, figura cabdal per la seva ciència, ascetisme i talent diplomàtic i la signatura del qual és l’emblema de Perpinyà 2008. Al seu voltant s’esmentaran els personatges emblemàtics de la Catalunya del Nord que varen il.lustrar aquest concepte de recerca de la pacificació, com són Francesc Eiximenis, filòsof inventor de la pau social i que fou patriarca de Jerusalem; el rabí perpinyanès Al Meiri, gran promotor del diàleg religiós; Miquel Giginta, fundador de les cases de la misericòrdia; Geroni Cros, autor del primer escrit pacifista, així com Walter Benjamín i Pau Casals, intel.lectuals i.lustres del segle XX.

A banda del centenar d’actes extraordinaris amb motiu de la capitalitat cultural, a Perpinyà es desenvoluparan durant l’any de la capitalitat els quatre-cents actes culturals habituals que es duen a terme en aquesta ciutat nordcatalana habitualment.

La Capital de la Cultura Catalana s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior.

Les ciutats de Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008 i Figueres 2009 són els primers sis municipis designats fins ara com a Capital de la Cultura Catalana.

12-01-2008


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2018