La Capital de la Cultura Catalana Perpinyà 2008 commemora el gran cisma d’Occident


Inauguració de les jornades internacionals on es commemora el sisè centenari del Concili de Perpinyà.

Aquest dijous, dia 24 de gener, s’ha iniciat a la Capital de la Cultura Catalana Perpinyà 2008 el col.loqui internacional que commemora el sisè centenari del Concili de Perpinyà (1408-1409).
 
Aquest concili és un episodi que va ajudar a solucionar el Gran Cisma d’Occident (1378-1417). El papa avinyonès Benet XIII convocà aquest concili mentre que, per la seva banda, el papa Urbanià s’encarregava d’organitzar un concili de la seva obediència a Cividale, Friül. Benet XIII demanà als pares conciliars si calia acceptar la invitació proposada pels cardenals seccessionistes de les dues obediències. És a dir, participar al concili unitari previst a Pisa el 25 de març de 1409. Li demanaren d’enviar una ambaixada, la qual arribà massa tard a Pisa.
 
El col.loqui, dirigit per Hélène Millet, encarregada d’investigacions al CNRS (Centre Nacional de la Recerca Científica de França), se celebra a la capella Nostra Senyora de la Victòria, del Convent dels Mínims de Perpinyà. Hi participen conferenciants que vénen de diverses universitats europees. Especialistes, entre d’altres, de les universitats de Perpinyà, Montpeller, Tolosa de Llenguadoc, Pau, Barcelona, Lleida, Madrid, Dublín, etc., els quals estudien aquest episodi de la història europea.
 
A la inauguració aquest matí d’aquest col.loqui internacional hi ha intervingut el regidor de l’ajuntament de Perpinyà, Raimon Sala, que ha parlat en nom de l’alcalde Joan Pau Alduy; Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana; Maria Costa, directora de Cultura de l’ajuntament de Perpinyà, i Hélène Millet, directora acadèmica del col.loqui. A l’obertura també hi ha assistit Jaume Roure, tinent d’alcalde de l’ajuntament de Perpinyà.
 
La cloenda d’aquestes dues jornades d’estudi tindrà lloc el dissabte vinent, dia 26 al matí, amb la visita del palau dels reis de Mallorca, a càrrec d’Henri Pradalier (Universitat Tolosa-Le Mirail) i de l’església de La Real, tot seguint l’itinerari de la processó d’obertura del Concili de Perpinyà, el 15 de novembre de 1408.

24-01-2008


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2018