L’Organització Capital de la Cultura Catalana promou l’elecció dels 7 savis de Catalunya


L’organització Capital de la Cultura Catalana, en el marc de les seves activitats extraordinàries, ha iniciat avui l’elecció dels 7 savis de Catalunya, amb la col.laboració de Catalunya Ràdio, amb la voluntat de promoure i divulgar el coneixement de les personalitats catalanes que pel seu coneixement i saviesa han influït més en la història de Catalunya.
 
L’elecció dels 7 savis de Catalunya pren com a exemple la dels 7 savis de Grècia, denominació donada per la tradició grega a set personatges de l’antiga Grècia (620 – 550 aC), famosos per la seva saviesa, constructors d’un ordre social que fa que la societat avanci pel seny i la intel·ligència.
 
El 7 savis de Grècia són personatges que representen un tipus de ciutadà que esdevé portaveu de l’esperit grec. Són figures que marquen el progrés en la civilització antiga. Entre altres, hi trobem filòsofs, estadistes, legisladors, poetes, jutges, estrategues, etc. Persones que posen la saviesa al servei de la societat.
 
La saviesa és un atribut de l'ésser humà, que li permet prendre decisions justes i equilibrades, i posar el coneixement en acció. La praxis de la saviesa enriqueix la societat i la fa avançar.
 
Els 7 savis de Grècia van deixar una sèrie d’aforismes i dictàmens memorables. Van ser els següents:

Bies de Priene
La majoria dels homes són dolents , és una frase que se li atribueix a aquest polític grec, famós legislador del segle VI aC.
 
Cleòbul de Lindos
Se li atribueix la màxima La moderació és el millor. Va governar com a tirà de Lindos, a la illa grega de Rodes, al 600 aC. També se li coneix el seu aforisme Acceptar la injustícia no és una virtut sinó tot el contrari.

Periandre de Corint
Com a tirà de Corint va intentar mantenir l’estabilitat política interna i va promoure la prosperitat del país durant els segles VII-VI aC. Va humanitzar i reglamentar el règim del treball dels esclaus, va protegir als camperols pobres i va reduir les despeses de la noblesa. La seva màxima és Sigues previsor amb totes les coses.

Pítac de Mitilene
Estadista grec (650 aC) que va governar Mitilena (Lesbos), juntament amb Mirsilo, que va intentar restringir el poder de la noblesa donant més protagonisme a les classes populars. L’aforisme que se li atribueix és Has de saber escollir l’oportunitat.

Quiló de Lacedemònia
Autor de la màxima No desitgis allò que és impossible . Polític del segle VI aC que va intentar millorar els sistemes per controlar millor els alts funcionaris de l’Estat. També se li atribueix la militarització de la vida civil dels espartans i l’educació castrense de la joventut.
 
Soló d'Atenes
Legislador i reformador social. Va promoure la màxima Res amb excés, tot amb mesura, per a guiar el comportament pràctic dels homes. Soló (640 aC – 559aC) va adquirir fama com a legislador i reformador social a Atenes. Un altre aforisme atribuït a ell és No tinguis presa en cercar nous amics, però una vegada trobats no tinguis presa en desfer-te d’ells.

Tales de Milet
Matemàtic, filòsof, geòmetre, enginyer i polític dotat d’una gran saviesa pràctica i posseïdor d’una ingent quantitat de coneixements. La màxima que se li atribueix, que figurava en el frontis del temple d’Apol.ló, a Delfos, és Coneixe’t a tu mateix.

Per tal de promoure el coneixement de la història i convertir-lo en un instrument a l’abast de tothom, l’elecció dels 7 savis de Catalunya es farà per votació ciutadana, igualment com es va fer l’elecció de les 7 meravelles de Catalunya, iniciativa impulsada també per l’organització Capital de la Cultura Catalana, l’any 2007.
 
Les 7 meravelles de Catalunya són: la Sagrada Família de Barcelona; el conjunt monumental del Turó de la Seu Vella de Lleida; el conjunt arqueològic de Tàrraco; el centre històric de Vic; la catedral de Girona; el monestir de Sant Miquel de Cuixà, i el Celler Cooperatiu de Gandesa.
 
Cada setmana d’elecció, l’organització Capital de la Cultura Catalana posarà a votació 25 noms de persones considerades sàvies en la matèria objecte de votació, seleccionades prèviament. Els noms es donaran a conèixer a partir de la setmana vinent. Els àmbits de votació seran els set següents:

- Arts plàstiques
- Llengua i literatura
- Música i arts escèniques
- Humanitats
- Ciències i tecnologia
- Economia
- Política

Una vegada elegits els 7 savis de Catalunya, els quals necessàriament seran persones que ja han completat la seva existència vital, durant la vuitena setmana s’elegirà el savi dels savis, que servirà per a posar l’ordre amb el qual es presentaran i promouran posteriorment els 7 savis de Catalunya.

30-01-2008


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024