35 idiomes presents a la Capital de la Cultura Catalana Amposta 2006 durant la celebració del Dia Internacional de les llengües maternes


La lectura ininterrompuda en 35 llengües diferents d'articles de la Declaració Universal dels drets humans, per part d'habitants d'Amposta, ha estat l'acte lingüístic amb el qual la Capital de la Cultura Catalana 2006 ha celebrat avui el Dia Internacional de les llengües maternes. L'acte ha tingut lloc a la biblioteca comarcal Sebastià Juan Arbó. Ha comptat, també, amb la participació de l'alcalde d'Amposta, Joan Maria Roig, el president de l'organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, la regidora de cultura d'Amposta, Margarida Maigí, el popular Pare Jony, la periodista Rita Marzoa, etc.

Banyoles 2004 i Esparreguera 2005, en la seva condició de capitals de la cultura catalana, varen celebrar també aquesta diada, la qual cosa farà, alhora, Lleida 2007.

Actualment, hi ha en el món 6.000 llengües diferents, però amb notables diferències. Hi ha onze llengües que tenen més de cent milions de parlants i que representen el 51% de la població total mundial (mandarí, anglès, espanyol, àrab, hindi, portuguès, bengalí, rus, japonès, francès i alemany). En l'extrem contrari hi trobem que el 95% de les llengües del món són parlades per solament el 5% del total de la població del planeta.

Cada any, un mínim de 10 llengües desapareixen. De les 6.000 llengües parlades, la meitat tenen amenaçada la seva supervivència ja que, aquestes poc més de tres mil llengües, són parlades per menys de deu mil persones.

El Dia Internacional de les llengües maternes fou establert per la UNESCO l'any 1999 en el marc dels esforços d'aquesta Organització Internacional per a protegir les 6.000 llengües diferents existents arreu del món i, alhora, preservar la diversitat cultural. La Conferència General, òrgan suprem de la UNESCO, va reconèixer el paper que té la llengua materna en el desenvolupament de la creativitat, la capacitat de comunicació i l'elaboració de conceptes, però també en el fet que les llengües maternes constitueixen el primer vector de la identitat cultural.

21-02-2006


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024