Brasília inaugura la seva Capital Americana de la Cultura 2008


El ministre federal de Cultura del Brasil, Gilberto Gil, Xavier Tudela i Màrius Vendrell, del Bureau Internacional de Capitals Culturals, conjuntament amb el secretari i secretari adjunt de Cultura del Districte Federal, i alts funcionaris del Ministeri de Cultura de Brasil.

La capital federal del Brasil ha iniciat aquest dimecres, dia 5 de març, la seva Capital Americana de la Cultura 2008. Brasília (www.brasiliacac.com) serà el referent cultural de les Amèriques durant tot aquest any. Xavier Tudela, president del Bureau Internacional de Capitals Culturals, i el Governador del Districte Federal de Brasília, José Roberto Arruda, han signat l’acord de nominació a partir del qual Brasília ha donat inici oficial a la seva capitalitat cultural.

Durant la seva estada a Brasília, Xavier Tudela, conjuntament amb el delegat del Bureau al Brasil, Màrius Vendrell, s’ha entrevistat amb el ministre federal de cultura del Brasil, Gilberto Gil, diputats i senadors federals, amb el secretari i secretari adjunt de Cultura del Districte Federal, amb alts directius de Brasiliatur, Embratur i responsables d’institucions culturals.

Tudela ha manifestat a la capital federal del cinquè país més poblat del planeta que “Brasília tindrà durant tot aquest any l’oportunitat de projectar al món com es poden dur a terme les utopies i com una urbs que encara no té mig segle d’existència és capaç d’oferir als seus habitants una bona qualitat de vida i desenvolupar una activitat cultural que permet la inclusió social i fer de la cultura un dels elements clau de desenvolupament de la ciutat”.

De la seva banda, el governador de Brasília, José Roberto Arruda, ha expressat que la capitalitat cultural “és un reconeixement al calendari cultural que té Brasília. La distinció ens donarà l’oportunitat de ressaltar encara més els valors arquitectònics, urbanístics i culturals de la ciutat”.

Fa exactament vint anys que Brasília fou inscrita en la llista de bens del Patrimoni Mundial per la Unesco (Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura), per ser un marc d’arquitectura i urbanisme moderns. Diferent de les ciutats convencionals, que s’han anat formant al llarg del temps, Brasília, que l’any 2010 celebrarà el cinquantè aniversari de la seva fundació, fou dissenyada totalment abans d’iniciar-se la seva construcció. La ciutat està organitzada per sectors d’activitats i d’ocupació, com per exemple l’hospitalari, hoteler, bancari, comercial, d’habitatge, de lleure, etc. La seva concepció urbanística prioritza la preservació i la convivència harmoniosa amb el medi ambient.

L’arquitecte Oscar Niemeyer, que recentment ha complert un segle de vida, i l’urbanista Lúcio Costa, van projectar Brasília amb unes característiques peculiars i excepcionals, que la fan única en el món.

Brasília té una població de gairebé dos milions i mig d’habitants i una superfície de 5.802 km². La ciutat té l’àrea més gran del món preservada com a patrimoni de la humanitat amb gairebé 112 km².

La capital federal del Brasil figura en la llista de Patrimoni Mundial com a únic bé contemporani en merèixer aquesta distinció, al costat de ciutats centenàries o mil.lenàries del món. Com a Capital Americana de la Cultura 2008 Brasília pretén transformar-se en un pol d’atracció cultural del Brasil i del món, i no solament ser considerada com la capital política i administrativa del cinquè país més poblat del planeta.

05-03-2008


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024