La ciutat de Figueres inicia el compte enrera per a la seva Capital de la Cultura Catalana 2009


Autoritats assistents a l’acte de signatura de Figueres com a Capital de la Cultura Catalana 2009.

Aquest dissabte al vespre s’ha celebrat al saló de plens de l’Ajuntament de Figueres l’acte de signatura pel qual aquesta ciutat empordanesa es converteix oficialment en la Capital de la Cultura Catalana 2009. L’alcalde de Figueres, Santi Vila, i el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, han signat l’acord de nominació de Figueres com a referent cultural català per a l’any vinent. Figueres serà la sisena Capital de la Cultura Catalana després de Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007 i Perpinyà 2008.
 
A la cerimònia d’ahir hi varen assistir la consellera de Salut del govern català, Marina Geli; el delegat de Cultura a les comarques gironines, Miquel Sitjar; la diputada provincial, Pilar Mundet, i representants de les capitals de la cultura catalana Amposta 2006 (Francesc Fosch), Lleida 2007 (Montse Para) i Perpinyà 2008 (Jaume Roure), els quals varen manifestar que la capitalitat cultural els hi ha deixat importants beneficis a les seves ciutats com ara un augment de la cohesió social interna, la creació de nous espais culturals i una projecció exterior positiva.
 
De la seva banda, la consellera de Salut va expressar el suport del govern català a aquesta iniciativa que s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català i té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior.
 
El Parlament de Catalunya va donar suport per unanimitat de tots els grups parlamentaris a la Capital de la Cultura Catalana l’any 2004. Diversos diputats del Parlament català, així com representants catalans al Congrés de Diputats i al Senat, el rector de la Universitat Jaume I de Castelló, l’anterior alcalde de la ciutat i una gran majoria dels regidors figuerencs varen ser presents a la cerimònia d’oficialització de Figueres com a Capital de la Cultura Catalana 2009.
 
L’alcalde de Figueres, Santi Vila, va expressar que l’any vinent Figueres a d’“exhibir i estimular el millor patrimoni”. En la seva intervenció, Vila va recordar diversos episodis històrics de la ciutat i va remarcar la importància del Museu Dalí, que rep un milió de visitants cada any, i del castell de Sant Ferran com a referents culturals.
 
D’altra banda, a partir d’ara l’Ajuntament de Figueres començarà a preparar la seva capitalitat amb la creació de tres comissions que han de servir perquè el consistori pugui comptar amb la participació i la implicació de la societat figuerenca per tirar endavant la programació que s'ha de preparar per exercir de Capital de la Cultura Catalana 2009. Properament es crearà el Consell Social, en el qual hi haurà representades totes les entitats del municipi que s'hi vulguin implicar, però també empreses patrocinadores, els grups polítics municipals i altres administracions. El 15 de maig es farà la primera trobada d'entitats. També es crearà el Consell Assessor i s’obrirà l’oficina “Capital de la Cultura Catalana Figueres 2009”, que gestionarà la capitalitat, que girarà entorn la figura de dos ciutadans figuerencs: Narcís Monturiol i Pep Ventura.

26-04-2008


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2018