Barcelona, Brasília, Madrid, Niznhy Novgorod i Sarajevo elegiran les 7 meravelles del seu patrimoni cultural material el mes de juny


Xavier Tudela, president del Bureau Internacional de Capitals Culturals, i Ricard Domingo, director de Barcelona TV.

Aquest proper mes de juny, els ciutadans de Barcelona podran elegir les 7 meravelles del seu patrimoni cultural material, segons que ha anunciat avui el Bureau Internacional de Capitals Culturals (www.ibocc.org). La iniciativa compta amb la col·laboració de Barcelona TV.
 
La campanya de les 7 meravelles de Barcelona s’emmarca en l’elecció de les 7 meravelles del patrimoni cultural material de cinc ciutats del món. A més de Barcelona participaran en l’elecció de les 7 meravelles locals: Brasília (Brasil), Madrid, Niznhy Novgorod (Rússia) i Sarajevo (Bòsnia i Hercegovina).
 
L’elecció de les 7 meravelles del patrimoni cultural material de Barcelona pren com a referència les 7 meravelles del món antic, reconegudes universalment. Van ser la Gran Piràmide de Kheops a Gizeh, els jardins penjants de Babilònia, el Temple d'Àrtemis a Efes, l’Estàtua de Zeus a Olímpia, el Mausoleu de Mausol a Halicarnàs, el Colós de Rodes, i el Far d'Alexandria. I, d’altra banda, també pren com a referència les 7 meravelles de Catalunya, elegides per votació ciutadana l’any 2007 i promogudes per l’organització Capital de la Cultura Catalana ( www.ccc.cat). Són les següents:

1 – Temple Expiatori de la Sagrada Família de Barcelona
2 – Conjunt monumental del Turó de la Seu Vella de Lleida
3 – Conjunt arqueològic de Tàrraco
4 – Centre històric de Vic
5 – Catedral de Girona
6 – Monestir de Sant Miquel de Cuixà
7 – Celler Cooperatiu de Gandesa

Segons el president del Bureau Internacional de Capitals Culturals, Xavier Tudela, “cadascuna de les ciutats participants han estat elegides perquè disposen de patrimonis culturals diferents, representatius del patrimoni cultural internacional. L’elecció de les 7 meravelles d’aquestes ciutats permetrà al món descobrir o consolidar el coneixement de realitats culturals diferents”.
 
De la seva banda, el director de Barcelona TV, Ricard Domingo, ha manifestat que “Barcelona disposa d’un ampli patrimoni cultural material. Amb aquesta iniciativa, Barcelona TV vol contribuir a posar-ho encara més a l’abast de tothom”.
 
El Bureau Internacional de Capitals Culturals promou l’elecció ciutadana de les 7 meravelles del patrimoni cultural material de Barcelona amb la voluntat de divulgar el patrimoni d’una manera didàctica, pedagògica, lúdica i, alhora, motivar la visita als llocs seleccionats i elegits i també establir noves rutes turístiques que permetin als visitants conèixer de manera sintètica la riquesa patrimonial de Barcelona i les altres ciutats participants.
 
S’entén per meravella del patrimoni cultural material de Barcelona aquells indrets de valor excepcional que representin una obra mestra de l’enginy creador humà, siguin un testimoni excepcional de l’arquitectura, l’escultura, la pintura, les arts monumentals o l’urbanisme, o bé un exemple eminent d’un tipus de construcció que il·lustri algun període de la història de la ciutat de Barcelona.
 
El proper 27 de maig es faran públiques les 25 candidatures que opten a convertir-se en alguna de les 7 meravelles de Barcelona. La votació ciutadana es desenvoluparà durant tot el mes de juny, mitjançant correu electrònic, telèfon i sms. Durant la primera quinzena de juliol es coneixerà el resultat i es realitzarà l’acte oficial de lliurament de diplomes als responsables de les 7 meravelles elegides.

El Bureau Internacional de Capitals Culturals ha creat i desenvolupa la Capital Americana de la Cultura, la Capital de la Cultura Catalana, la Capital Brasileira da Cultura, la US Capital of Culture i altres projectes d’establiment de capitals culturals. Els objectius del Bureau són els de promoure i desenvolupar les capitals culturals creades per aquest organisme; coordinar activitats amb les altres capitals culturals existents en el món; promoure la creació de capitals culturals en els llocs del món on encara no existeixen; col·laborar amb institucions i entitats culturals per assolir objectius comuns; proporcionar assessorament a institucions públiques i privades pel desenvolupament de projectes culturals i, finalment, desenvolupar directament iniciatives culturals arreu del món, com per exemple l’elecció de les 7 meravelles del patrimoni cultural material de Barcelona, Brasília, Madrid, Niznhy Novgorod i Sarajevo. Xavier Tudela és el president del Bureau Internacional de Capitals Culturals.
 
Barcelona TV va néixer el 1994 i s’ha consolidat com la televisió de la ciutat. Amb una programació diferenciada de la resta de cadenes, Barcelona TV emet tota la seva programació en analògic i a través de TDT i ofereix la seva programació en directe a través del servei d’streaming, disponible en el web www.barcelonatv.cat, on també es pot trobar el servei gratuït a la carta. Actualment disposa d’unes modernes instal·lacions de més de 2.750 metres quadrats, dos platós de 460 i 100 metres quadrats i un set d’informatius, i té el sistema de captació, producció i emissió dels seus programes totalment digitalitzat. Aposta sobretot per la proximitat, la qualitat, la informació i la cultura. Ricard Domingo és el director de Barcelona TV des de l’any 2004.

20-05-2008


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2018