25 candidatures aspiren a convertir-se en les 7 meravelles de Barcelona


La iniciativa està promoguda pel Bureau Internacional de Capitals Culturals, amb la col·laboració de Barcelona TV

- El proper dia 1 de juny s’inicien les votacions i el mes de juliol es coneixerà el resultat.
 
- Brasília, Madrid, Nizhny Novgorod i Sarajevo realitzaran la mateixa acció simultàniament.
 
Aquest proper diumenge, dia 1 de juny, s’inicien les votacions per elegir les 7 meravelles del patrimoni cultural material de la ciutat de Barcelona, segons que ha anunciat avui el Bureau Internacional de Capitals Culturals ( www.ibocc.org ). La iniciativa compta amb el suport i la col·laboració de Barcelona TV.
 
El Bureau ha fet públic avui les 25 candidatures que aspiren a convertir-se en alguna de les 7 meravelles de Barcelona. Són les següents:

Anella Olímpica
Casa Batlló
Casa Milà
Casa Vicencs
Catedral
Conjunt de l’antic Hospital de la Santa Creu
Església de Santa Maria del Mar
Estadi del F.C. Barcelona
Fundació Miró
Gran Teatre del Liceu
Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau
Jaciment romà del Born
Monestir de Pedralbes
Monument a Colom
Museu d’Art Contemporani de Barcelona
Palau de la Generalitat
Palau de la Música Catalana
Palau Nacional
Parc Güell
Parlament de Catalunya
Plaça Reial
Sagrada Família
Torre Agbar
Torre de Collserola
Universitat de Barcelona (edifici històric)

S’ha de tenir present que la Sagrada Família serà una de les 7 meravelles de Barcelona atès que ja és una de les 7 meravelles de Catalunya, d’acord amb la votació que es va fer l’any passat.
 
La campanya de les 7 meravelles de Barcelona s’emmarca en l’elecció de les 7 meravelles del patrimoni cultural material de cinc ciutats del món. A més de Barcelona participaran en l’elecció de les 7 meravelles locals: Brasília (Brasil), Madrid, Nizhny Novgorod (Rússia) i Sarajevo (Bòsnia i Hercegovina).
 
L’elecció de les 7 meravelles del patrimoni cultural material de Barcelona pren com a referència les 7 meravelles del món antic, reconegudes universalment. Van ser la Gran Piràmide de Kheops a Gizeh, els jardins penjants de Babilònia, el Temple d'Àrtemis a Efes, l’Estàtua de Zeus a Olímpia, el Mausoleu de Mausol a Halicarnàs, el Colós de Rodes, i el Far d'Alexandria. I, d’altra banda, també pren com a referència les 7 meravelles de Catalunya, elegides per votació ciutadana l’any 2007 i promogudes per l’organització Capital de la Cultura Catalana ( www.ccc.cat). Són les següents:
 
1 – Temple Expiatori de la Sagrada Família de Barcelona
2 – Conjunt monumental del Turó de la Seu Vella de Lleida
3 – Conjunt arqueològic de Tàrraco
4 – Centre històric de Vic
5 – Catedral de Girona
6 – Monestir de Sant Miquel de Cuixà
7 – Celler Cooperatiu de Gandesa
 
Segons el president del Bureau Internacional de Capitals Culturals, Xavier Tudela, “cadascuna de les ciutats participants han estat elegides perquè disposen de patrimonis culturals diferents, representatius del patrimoni cultural internacional. L’elecció de les 7 meravelles d’aquestes ciutats permetrà al món descobrir o consolidar el coneixement de realitats culturals diferents”.
 
De la seva banda, el director de Barcelona TV, Ricard Domingo, ha manifestat que “Barcelona disposa d’un ampli patrimoni cultural material. Amb aquesta iniciativa, Barcelona TV vol contribuir a posar-ho encara més a l’abast de tothom”.
 
El Bureau Internacional de Capitals Culturals promou l’elecció ciutadana de les 7 meravelles del patrimoni cultural material de Barcelona amb la voluntat de divulgar el patrimoni d’una manera didàctica, pedagògica, lúdica i, alhora, motivar la visita als llocs seleccionats i elegits i també establir noves rutes turístiques que permetin als visitants conèixer de manera sintètica la riquesa patrimonial de Barcelona i les altres ciutats participants.
 
S’entén per meravella del patrimoni cultural material de Barcelona aquells indrets de valor excepcional que representin una obra mestra de l’enginy creador humà, siguin un testimoni excepcional de l’arquitectura, l’escultura, la pintura, les arts monumentals o l’urbanisme, o bé un exemple eminent d’un tipus de construcció que il·lustri algun període de la història de la ciutat de Barcelona.
 
Durant tot el mes de juny es farà la votació ciutadana per a l’elecció de les 7 meravelles de Barcelona. Els ciutadans podran participar per sms, telèfon i correu electrònic. Durant la primera quinzena de juliol es coneixerà el resultat i es realitzarà l’acte oficial de lliurament de diplomes als responsables de les 7 meravelles elegides.
 
El Bureau Internacional de Capitals Culturals ha creat i desenvolupa la Capital Americana de la Cultura, la Capital de la Cultura Catalana, la Capital Brasileira da Cultura, la US Capital of Culture i altres projectes d’establiment de capitals culturals. Els objectius del Bureau són els de promoure i desenvolupar les capitals culturals creades per aquest organisme; coordinar activitats amb les altres capitals culturals existents en el món; promoure la creació de capitals culturals en els llocs del món on encara no existeixen; col·laborar amb institucions i entitats culturals per assolir objectius comuns; proporcionar assessorament a institucions públiques i privades pel desenvolupament de projectes culturals i, finalment, desenvolupar directament iniciatives culturals arreu del món, com per exemple l’elecció de les 7 meravelles del patrimoni cultural material de Barcelona, Brasília, Madrid, Nizhny Novgorod i Sarajevo. Xavier Tudela és el president del Bureau Internacional de Capitals Culturals.

Barcelona TV
va néixer el 1994 i s’ha consolidat com la televisió de la ciutat. Amb una programació diferenciada de la resta de cadenes, Barcelona TV emet tota la seva programació en analògic i a través de TDT i ofereix la seva programació en directe a través del servei d’ streaming , disponible en el web www.barcelonatv.cat , on també es pot trobar el servei gratuït a la carta. Actualment disposa d’unes modernes instal·lacions de més de 2.750 metres quadrats, dos platós de 460 i 100 metres quadrats i un set d’informatius, i té el sistema de captació, producció i emissió dels seus programes totalment digitalitzat. Aposta sobretot per la proximitat, la qualitat, la informació i la cultura. Ricard Domingo és el director de Barcelona TV des de l’any 2004.

27-05-2008


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2018