10 anys de Capital de la Cultura Catalana

La Capital de la Cultura Catalana s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior.


Les ciutats de Banyoles (Pla de l’Estany) 2004; Esparreguera (Baix Llobregat) 2005; Amposta (Montsià) 2006; Lleida (Segrià) 2007; Perpinyà (Rosselló) 2008; Figueres (Alt Empordà) 2009; Badalona (Barcelonès) 2010; Escaldes-Engordany (Principat d’Andorra) 2011; Tarragona (Tarragonès) 2012, i Ripoll (Ripollès) 2013 són els primers deu municipis que han desenvolupat fins ara una Capital de la Cultura Catalana.

La ciutat de Barcelona és la Capital de la Cultura Catalana 2014. Vilafranca del Penedès ho serà el 2015 i Vic el 2016.

Qualsevol ciutat de l’àmbit lingüístic català pot aspirar a ser designada com a Capital de la Cultura Catalana.

Les capitals culturals varen néixer a Europa. Atenes (Grècia), el 1985, fou designada com a Capital Europea de la Cultura, primera capitalitat cultural de la història. Amb el pas dels anys, diversos països i zones del món han creat les seves pròpies capitals culturals.

L'Organització Capital de la Cultura Catalana, entitat independent de la societat civil creada el 1998, es qui ha implantat i desenvolupa la capitalitat de la cultura catalana en l'àmbit lingüístic i cultural català, que inclou quatre estats europeus.

El Parlament de Catalunya va donar suport, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, en data 25 de març de 2004, a la Capital de la Cultura Catalana.

D'altra banda, l'organització Capital de la Cultura Catalana impulsa directament iniciatives de dinamització i promoció cultural com han estat, per exemple, l’elecció dels 7 tresors del patrimoni cultural material de Catalunya, de Barcelona i de Badalona; els 7 savis de Catalunya; els 10 tresors del patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra; els 50 personatges que més han influït en la cultura europea, etc.

Finalment, a l’apartat Newsletters trobareu tots els més d’un centenar de fulls informatius mensuals digitals de la nostra entitat, el primer dels quals és de data març de 2004. A través de la seva lectura tindreu una completa informació de la història i activitats més destacades de la Capital de la Cultura Catalana.

Xavier Tudela
President

12-01-2014


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2014