Presentació

La Capital de la Cultura Catalana s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior.


Les ciutats de Banyoles (Pla de l’Estany) 2004; Esparreguera (Baix Llobregat) 2005; Amposta (Montsià) 2006; Lleida (Segrià) 2007; Perpinyà (Rosselló) 2008; Figueres (Alt Empordà) 2009; Badalona (Barcelonès) 2010; Escaldes-Engordany (Principat d’Andorra) 2011; Tarragona (Tarragonès) 2012; Ripoll (Ripollès) 2013, i Barcelona (Barcelonès) 2014 són els municipis que han desenvolupat fins ara una Capital de la Cultura Catalana. La Capital de la Cultura Catalana 2015 és Vilafranca del Penedès (Alt Penedès); l’any vinent Vic (Osona) serà la Capital de la Cultura Catalana 2016; el 2017 serà el torn de Reus (Baix Camp), i el 2018 Manresa (Bages) serà el referent cultural per a l’àmbit lingüístic català.

Les capitals culturals varen néixer a Europa. Atenes (Grècia), el 1985, fou designada com a Capital Europea de la Cultura, primera capitalitat cultural de la història. Amb el pas dels anys, diversos països i zones del món han creat les seves pròpies capitals culturals.

L'Organització Capital de la Cultura Catalana, entitat independent de la societat civil creada el 1998, es qui ha implantat i desenvolupa la capitalitat de la cultura catalana en l'àmbit lingüístic i cultural català, que inclou quatre estats europeus.

El Parlament de Catalunya va donar suport, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, en data 25 de març de 2004, a la Capital de la Cultura Catalana.

D'altra banda, l'organització Capital de la Cultura Catalana desenvolupa també campanyes de promoció cultural, amb la voluntat d’ajudar a donar a conèixer el patrimoni cultural ubicat en l’àmbit lingüístic català. Una de les característiques d’aquestes campanyes és que sempre són de participació ciutadana.

Xavier Tudela President Organització Capital de la Cultura Catalana

10-02-2015


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2014