Barcelona, Bras??lia, Madrid, Nizhny Novgorod i Sarajevo han elegit les 7 meravelles del seu patrimoni cultural material


El Bureau Internacional de Capitals Culturals (www.ibocc.org) ha promogut, durant el mes de juny de 2008, l’elecció de les 7 meravelles del patrimoni cultural material de Barcelona, Brasília, Madrid, Nizhny Novgorod i Sarajevo. Aquestes cinc ciutats o regions representen molt bé, segons el president del Bureau, Xavier Tudela, “la varietat i riquesa del patrimoni cultural material internacional”.

L’elecció s’ha produït simultàniament durant el mes de juny a aquestes cinc àrees del món. En cadascuna de les ciutats hi havia 25 candidatures i, per votació ciutadana, en la qual han participat milers de persones, cada ciutat o regió ha elegit les seves 7 més representatives. Una vegada completat tot el procés d’elecció, les 7 meravelles locals de Barcelona, Brasília, Madrid, Nizhny Novgorod i Sarajevo són les següents:

Barcelona

1) Sagrada Família
2) Església de Santa Maria del Mar
3) Palau de la Música Catalana
4) Casa Milà o la Pedrera
5) Gran Teatre del Liceu
6) Casa Batlló
7) Torre Agbar

Brasília D.F.

1) Catedral de Brasília
2) Congrés Nacional
3) Palau d’Alvorada
4) Palau de Planalto
5) Temple de Boa Vontade
6) Santuari Dom Bosco
7) Pont JK (Juscelino Kubischek)

Comunitat de Madrid

1) Monestir de San Lorenzo de l’Escorial
2) Palau Reial de Madrid
3) Universitat i recinte històric d’Alcalá d’Henares
4) Plaça Major de Chinchón
5) Museu del Prado
6) Paisatge Cultural d’Aranjuez
7) Plaça Major de Madrid

Regió Nizhny Novgorod

1) Paisatge cultural de la baixada cap el Volga
2) Conjunt del monestir Blagovèxtxenski (Anunciació)
3) Església de la Nativitat i advocació de la Mare de Déu (Rojdèstvenskaia Soboro-Bogoròditskaia, anomenada de Stròganov)
4) La ciutadella de Nizhny Novgorod ("Kremlin". Les muralles i els baluards)
5) Edificis “Garantia” i “Titànic”
6) Palau de fires
7) Catedral de Sant Alexandre del Neva

Cantó de Sarajevo

1) Barri vell de Sarajevo (Bascarsija)
2) Complex de la mesquita Begove
3) La casa de Hadzi Sinan
4) Complex de la mesquita Careve
5) Biblioteca Nacional
6) Mesquita Ali-Pasina
7) Església Ortodoxa antiga

L’elecció de les 7 meravelles del patrimoni cultural material de Barcelona, Brasília, Madrid, Nizhny Novgorod i Sarajevo ha pres com a referència les 7 meravelles del món antic, reconegudes universalment. Van ser la Gran Piràmide de Kheops a Gizeh, els jardins penjants de Babilònia, el Temple d'Àrtemis a Efes, l’Estàtua de Zeus a Olímpia, el Mausoleu de Mausol a Halicarnàs, el Colós de Rodes, i el Far d'Alexandria.

El Bureau Internacional de Capitals Culturals ha promogut l’elecció ciutadana de les 7 meravelles del patrimoni cultural material de Barcelona, Brasília, Madrid, Nizhny Novgorod i Sarajevo amb la voluntat de divulgar el patrimoni d’una manera didàctica, pedagògica, lúdica i, alhora, motivar la visita als llocs seleccionats i elegits i també establir noves rutes turístiques que permetin als visitants conèixer de manera sintètica la riquesa patrimonial internacional.

El Bureau Internacional de Capitals Culturals ha creat i desenvolupa la Capital Americana de la Cultura, la Capital de la Cultura Catalana, la Capital Brasileira da Cultura, la US Capital of Culture i altres projectes d’establiment de capitals culturals. Els objectius del Bureau són els de promoure i desenvolupar les capitals culturals creades per aquest organisme; coordinar activitats amb les altres capitals culturals existents en el món; promoure la creació de capitals culturals en els llocs del món on encara no existeixen; col·laborar amb institucions i entitats culturals per assolir objectius comuns; proporcionar assessorament a institucions públiques i privades pel desenvolupament de projectes culturals i, finalment, desenvolupar directament iniciatives culturals arreu del món, com per exemple l’elecció de les 7 meravelles del patrimoni cultural material de Barcelona, Brasília, Madrid, Niznhy Novgorod i Sarajevo. Xavier Tudela és el president del Bureau Internacional de Capitals Culturals.

15-07-2008


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2018