São Luís elegida Capital Brasilera de la Cultura 2009


La ciutat de São Luís (estat de Maranhão) ha estat elegida Capital Brasilera de la Cultura 2009, per part d’un jurat constituït per Célio Turino, secretari de programes i projectes culturals del ministeri de Cultura federal del Brasil; Kátia Terezinha Patrícia da Silva, coordinadora general de projectes d’estructuració d’àrees prioritàries del ministeri de Turisme federal brasiler; Clarice Andrade, directora de Cultura de l’ajuntament d’Olinda (Capital Brasilera de la Cultura 2006); Luiza Helena Bortolo de Resende, de la secretaria de Cultura i Turisme de l’ajuntament de São João del Rei (Capital Brasilera de la Cultura 2007); João Wianey Tonus, secretari de Cultura de l’ajuntament de Caxias do Sul (Capital Brasilera de la Cultura 2008), i Màrius Vendrell, director executiu de l’organització Capital Brasilera de la Cultura.
 
São Luís ha estat escollida com a Capital Brasilera de la Cultura 2009 d’entre cinc candidatures que hi optaven. La resta de ciutats que aspiraven a ser designades com a referent cultural del Brasil per a l’any 2009 han estat: Areia (Paraíba), Mariana (Minas Gerais), Montenegro (Rio Grande do Sul) i Senador Pompeu (Ceará).
 
La del 2009 serà la quarta Capital Brasilera de la Cultura de la història després d’Olinda 2006 (Pernambuco); São João del-Rei 2007 (Minas Gerais) i Caxias do Sul 2008 (Rio Grande do Sul).
 
São Luís és una ciutat situada en el nordest de Brasil i capital de l'estat de Maranhão. Està localitzada en l'illa homònima en el Atlàntic Sud, entre les badies de São Marcos i São José de Ribamar. Upaon-Açu és l'antiga denominació donada pels indis Tupinambás que allí habitaven, i que significa "Illa Gran". La població de São Luís és d'1.020.000 habitants.
 
Va ser fundada en 1612 pels francesos. El seu centre històric va ser declarat el 1997 Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Té un gran patrimoni arquitectònic amb gairebé 3.500 edificis, distribuïts en més de 220 hectàrees de centre històric.
 
La ciutat fou la primera del Brasil en rebre una companyia italiana d’òpera. Disposava de paviment i il.luminació com poques del país. Fou coneguda com l’Atenes del Brasil.
 
“São Luís mereix la distinció com a Capital Brasilera de la Cultura 2009 per haver presentat una candidatura consistent, que té molt present el ric patrimoni cultural material i immaterial de la ciutat”, ha declarat Màrius Vendrell, director executiu de l’organització Capital Brasilera de la Cultura, en fer pública la designació des de São Paulo, ciutat on té la seva seu l’organització Capital Brasilera de la Cultura, que és membre del Bureau Internacional de Capitals Culturals, igualment com l’organització Capital de la Cultura Catalana.
 
La Capital Brasilera de la Cultura té el suport del Ministeri de Cultura y el Ministeri de Turisme del Brasil. Els seus objectius són els de valoritzar i promoure el patrimoni històric, cultural i ambiental del Brasil; contribuir a un major coneixement de la identitat brasilera i fomentar l’autoestima dels ciutadans a través de la promoció i divulgació de les cultures regionals brasileres, a més de crear un nou camp pel desenvolupament cultural i de creixement del turisme cultural al Brasil.

28-08-2008


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2018