Asunción (Paraguai) elegida Capital Americana de la Cultura 2009


Palacio de L??pez

La ciutat d’Asunción (Paraguai) ha estat elegida pel Bureau Internacional de Capitals Culturals com a Capital Americana de la Cultura 2009, segons que ha anunciat avui Xavier Tudela, president del Bureau, que té la seva seu a Barcelona. Asunción rellevarà com a referent cultural de les Amèriques a la ciutat de Brasília (Brasil), a partir del proper dia 1 de gener.

Xavier Tudela ha manifestat que “la designació com a Capital Americana de la Cultura 2009 d’Asunción donarà un nou impuls a la promoció i al coneixement internacional de la rica cultura paraguaia”.

De la seva banda, el ministre d’Educació i Cultura de la República del Paraguai, Horacio Galeano Perrone, ha declarat que “l’educació i la cultura és un instrument d’inclusió social prioritari pel nostre govern. És per això que rebem amb una enorme satisfacció la designació d’Asunción com a Capital Americana de la Cultura 2009”.

Com a conseqüència de la capitalitat cultural d’Asunción, Paraguai tindrà una destacada promoció internacional, que durà a terme l’organització Capital Americana de la Cultura en els mitjans de comunicació internacionals. Antena 3 Internacional, canal oficial de TV de la Capital Americana de la Cultura, promocionarà en la seva programació durant el 2009 la capitalitat cultural paraguaiana.

La molt noble i lleial ciutat de Nostra Senyora Santa Maria de l’Assumpció (nom oficial de la ciutat) és l’establiment permanent més antic fundat pels espanyols a la conca del Riu de la Plata. Es va fundar el 15 d’agost de 1537. És coneguda com la “mare de les ciutats”, perquè durant la conquesta van sortir des d’aquesta ciutat diverses expedicions amb l’objectiu de fundar altres ciutats del con sud americà, entre les quals Buenos Aires per segona vegada, després del primer intent de 1536. El lloc on avui s’ubica la ciutat fou probablement visitat per Juan de Ayolas, en l’expedició que va ordenar Pedro de Medoza des de la primera Buenos Aires i és per aquesta raó que a Ayolas se li atribuïa abans la seva fundació. Després, però, es va comprovar que el fortí anomenat Nostre Senyora de l’Assumpció fou fundat el 15 d’agost de 1537 per Juan de Salazar y Espinosa de los Monteros, qui justament havia anat a la recerca d’Ayolas. Aquest fortí es va convertir en ciutat amb la creació del Cabildo, el 16 de setembre de 1541. Fins aleshores només existia un govern de caràcter militar.

Asunción té una població de 515.000 habitants, el que representa aproximadament el 10% del total de la població paraguaiana. En la seva àrea metropolitana hi viuen 1.600.000 persones.

Asunción és la seu dels tres poders de l’Estat, el principal port fluvial i el centre cultural del país. Tot i algunes variants en el decurs del temps, des de la seva fundació i fins als nostres dies, Asunción és el centre de l’activitat nacional de Paraguai. Des de la capital s’imparteixen les principals resolucions i projectes dels poders de l’Estat i es centralitzen la banca, les entitats econòmiques, culturals, diplomàtiques, socials, gremials i industrials del país.

La Capital Americana de la Cultura 2009 és la ciutat amb una més gran activitat cultural del Paraguai. Hi trobem diversos teatres, com el Teatre Municipal Ignacio A. Pane. La ciutat també disposa de nombroses biblioteques, entre les quals hi ha la Biblioteca Pública Municipal "Augusto Roa Bastos", la Biblioteca Nacional i la Biblioteca Agrícola Nacional. Alguns dels seus principals museus són el del fang, de la ciutat, del ferrocarril o el museu del Cabildo.

La Capital Americana de la Cultura, creada el 1998, té com a objectius promoure la integració interamericana des de l’àmbit cultural, contribuir a un millor coneixement entre els pobles del continent americà, respectant la seva diversitat nacional i regional, posant de relleu alhora el patrimoni cultural comú. L’Organització Capital Americana de la Cultura és membre del Bureau Internacional de Capitals Culturals, promou internacionalment les ciutats capitals culturals i estableix nous ponts de cooperació amb Europa, continent que té establerta la capital cultural des de 1985. Està acreditada davant l’Organització dels Estats Americans (OEA) i té el reconeixement dels parlaments Llatinoamericà i Europeu. Fins ara, han estat designades com a Capital Americana de la Cultura les següents ciutats: Mérida (Mèxic) 2000; Iquique (Xile) 2001; Maceió (Brasil) 2002; Ciudad de Panamà (Panamà) y Curitiba (Brasil) 2003; Santiago (Xile) 2004; Guadalajara (Mèxic) 2005; Córdoba (Argentina) 2006; Cusco (Perú) 2007; Brasília (Brasil) 2008, i Asunción (Paraguai) 2009.
El Bureau Internacional de Capitals Culturals (www.ibocc.org) és un organisme que agrupa a la Capital Americana de la Cultura (www.cac-acc.org), la Capital Brasilera de la Cultura (www.capitalbrasileiradacultura.org), la US Capital of Culture (www.culturalcapital.us), i la Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat), com a iniciatives consolidades, i altres projectes de creació de capitals culturals en preparació. Xavier Tudela és el president de la Capital Americana de la Cultura i del Bureau Internacional de Capitals Culturals.

Antena 3 Internacional emet des d’Espanya per a Amèrica, en directe, 24 hores al dia, via satèl.lit, i arriba a les llars a través dels principals operadors de cable i satèl.lit. El Canal Internacional d’Antena 3 ofereix al públic americà els millors programes que Antena 3 Televisió produeix pels espectadors espanyols, juntament amb d’altres espais pensats i adreçats especialment per a l’audiència iberoamericana.
Antena 3 Internacional posa a l’abast dels seus espectadors el millor entreteniment a través d’una programació amena, àgil i familiar. Informa amb rigor i en directe de tots els esdeveniments a través dels seus informatius i programes d’actualitat, i entreté a l’espectador americà amb els seus magazines, concursos i les sèries de ficció de més èxit.
Més de vint milions de persones, en cinc milions de llars, sintonitzen el Canal Internacional d’Antena 3 i gaudeixen de la seva programació. Antena 3 Internacional es distribueix a 19 països iberoamericans i EUA, i actualment també és accessible per a qualsevol persona des de qualsevol lloc del món a través del portal de la cadena www.antena3.com y teleporlared.com. Mar Martínez-Raposo és la directora d’Antena 3 Internacional.

20-10-2008


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2018