Badalona serà la Capital de la Cultura Catalana 2010


Badalona 08-10-2008. Presentació de la candidatura de Badalona a la Capital de la Cultura Catalana. D’esquerra a dreta: Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana; Jordi Serra, alcalde de Badalona, i el regidor de Cultura i Patrimoni Cultural, Jaume Vives.

La ciutat de Badalona (Barcelonès), que amb 217.000 habitants és el tercer municipi amb més població de Catalunya, ha estat elegida com a Capital de la Cultura Catalana 2010.

Badalona 2010 serà la setena Capital de la Cultura Catalana després de Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008 i Figueres 2009.

El jurat que ha elegit Badalona 2010 com a Capital de la Cultura Catalana ha estat constituït per Montserrat Casas, rectora de la Universitat de les Illes Balears; Anna M. Geli, rectora de la Universitat de Girona; Antoni Giró, rector de la Universitat Politècnica de Catalunya; Francesc Xavier Grau, rector de la Universitat Rovira i Virgili; Josep Joan Moreso, rector de la Universitat Pompeu Fabra; David Serrat, anterior rector de la Universitat de Vic; Francisco Toledo, rector de la Universitat Jaume I de Castelló; Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, i Joan Viñas, rector de la Universitat de Lleida.

L’alcalde de Badalona, Jordi Serra, ha expressat que “la Badalona d’avui és una ciutat d’oportunitats i un espai de convivència cívica i de creixement personal i comunitari. És per això que el nostre govern aposta fermament per la cultura com un element social integrador. La capitalitat cultural ens ha de projectar com una ciutat dinàmica i generadora de projectes dins el context de la cultura catalana”.

El regidor de Cultura i Patrimoni Cultural de Badalona, Jaume Vives, ha manifestat que “Badalona 2010 és un repte molt important. Hem de saber posar de manifest què és la cultura catalana del segle XXI en l’àmbit metropolità. Tradició i modernitat seran les gran línies de la nostra capitalitat de la cultura catalana”.

La Capital de la Cultura Catalana s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar el seu suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, l'any 2004.

La Capital de la Cultura Catalana és membre del Bureau Internacional de Capitals Culturals (www.ibocc.org), organisme que agrupa la Capital Americana de la Cultura (www.cac-acc.org), la Capital Brasilera de la Cultura (www.capitalbrasileiradacultura.org), la US Capital of Culture (www.culturalcapital.us) i d’altres projectes de creació de capitals culturals en preparació. Xavier Tudela és el president del Bureau Internacional de Capitals Culturals.

30-10-2008


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024