Figueres constitueix el Consell Social de la Capital de la Cultura Catalana 2009


acte de constitució del Consell Social de la Capital de la Cultura Catalana Figueres 2009.

L’alcalde de Figueres, Santi Vila, va presidir ahir vespre la constitució del Consell Social de la Capital de la Cultura Catalana 2009. L’acte va ser seguit per molts representants de les 208 entitats, associacions, col·legis professionals i col·lectius figuerencs que formen part del Consell. També hi van assistir diversos regidors del consistori figuerenc.
 
En la cerimònia de constitució del Consell Social van intervenir el comissari de Figueres 2009, Joan Manuel Soldevilla; el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela; el director dels serveis territorials del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, Miquel Sitjar, i el president del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Pere Vila, a més de l’alcalde de la ciutat.
 
Joan Manuel Soldevilla va detallar els eixos principals de la capitalitat cultural de l’any vinent. Miquel Sitjar va celebrar que “la cultura sigui notícia i surti als mitjans de comunicació. Amb la Capital de la Cultura Catalana es reivindica la cultura com a bé general”. Xavier Tudela va detallar l’origen de les capitals culturals i el desenvolupament que aquest esdeveniment anual ha tingut en l’àmbit lingüístic català. Pere Vila va expressar el suport de tot l’Alt Empordà a la capitalitat de Figueres. Finalment, l’alcalde, Santi Vila, va resumir els objectius de Figueres 2009: “reconèixer què és Figueres, valorar el que ja som i estimular a la societat a participar en l’activitat cultural”.

Dos eixos articularan l’esdeveniment de Figueres 2009: la sardana i el submarí, Pep Ventura i Narcís Monturiol, la cultura popular i tradicional i la ciència i el coneixement. Dos eixos fructífers i frondosos, dos conceptes que, arrelats a la tradició i a la història, projectaran el dinamisme i la vitalitat de Figueres al llarg d’un any amarat de participació ciutadana, reflexions, idees, exposicions, concerts i espectacles.

La Capital de la Cultura Catalana s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior.
 
Les ciutats de Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008, Figueres 2009, Badalona 2010 i Escaldes-Engordany 2011 són els municipis designats fins ara com a Capital de la Cultura Catalana.

26-11-2008


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024