Xavier Tudela presenta a Liverpool 2008 el Centre de Documentació de Capitals Culturals d’Atenes i alhora promou la Capital de la Cultura Catalana


Aquest cap de setmana s’ha celebrat, en el marc de la Capital Europea de la Cultura Liverpool 2008, una trobada sobre capitals de la cultura en la qual han participat gairebé un centenar d’especialistes d’aquesta temàtica provinents d’arreu d’Europa.
 
Liverpool ha presentat els resultats preliminars de la seva capital de la cultura d’enguany, que són força positius, amb un augment important del nombre de visitants, molts dels quals hi ha anat especialment amb motiu de la capitalitat.
 
Properes capitals europees de la cultura, com ara Linz 2009, Vílnius 2009, Maribor 2012 i Košice 2013, han presentat els seus programes a molts representants de ciutats candidates entre les quals Tarragona 2016, l’única ciutat de l’Estat espanyol que ha participat en la reunió, que ha estat organitzada per Euclid, organisme que proporciona informació europea i internacional sobre el sector cultural.
 
D’altra banda, Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, ha presentat als assistents el Centre de documentació sobre les capitals culturals d’Atenes, ciutat que el 1985 va ser la primera Capital Cultural de la història amb el nom de Capital Europea de la Cultura. Tudela s’ha referit també en la seva exposició a la Capital de la Cultura Catalana, “una iniciativa d’integració europea perquè s’adreça a tota la comunitat lingüística catalana, que inclou quatre estats europeus (Espanya, França, Andorra i Itàlia)”. Xavier Tudela ha recordat els noms de les capitals de la cultura catalana i ha invitat als assistents a desplaçar-se fins a Perpinyà 2008, Figueres 2009, Badalona 2010 i Escaldes-Engordany 2011, com a capitals de la cultura catalana d’enguany i dels anys vinents. El president de l’organització Capital de la Cultura Catalana és membre del comitè de direcció internacional d’aquest centre d’Atenes que va ser creat l’any passat per l’alcalde de la capital de Grècia, Nikitas Kaklamanis, a iniciativa de Rodolfo Maslias, anterior secretari general de la Xarxa Europea de Capitals Culturals (ECCM).
 
Entre els objectius d’aquest centre d’Atenes hi ha la cooperació de les ciutats que han exercit en el passat com a capitals culturals, les que ho estan fent en el present i les que ho faran en el futur, així com entre les persones que han exercit, exerceixen o exerciran responsabilitats en les ciutats capitals culturals; la cooperació amb les institucions europees i organitzacions internacionals culturals; les xarxes culturals internacionals, els punts d’informació cultural nacionals, etc. Fins ara ja hi ha gairebé 40 ciutats que han proporcionat informació de les seves capitals culturals a aquest centre, en el qual hi ha també un espai reservat per a les capitals de la cultura catalana.

30-11-2008


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2018