Perpinyà acomiada la Capital de la Cultura Catalana 2008 amb la voluntat de continuar enfortint els lligams amb la resta del territori català


Joan Pau Alduy traspassa el testimoni de la Capital de la Cultura Catalana a Pere Caselles, en presència de Xavier Tudela.

Aquest dissabte al vespre, dia de Santa Llúcia, s’ha celebrat a Perpinyà l’acte de cloenda de la Capital de la Cultura Catalana 2008. En la cerimònia de relleu a Figueres, Capital de la Cultura Catalana 2009, l’alcalde de Perpinyà, Joan Pau Alduy, ha manifestat que “la Capital de la Cultura Catalana ens ha permès mostrar el nostre desig de catalanitat a tots els Països Catalans”.
 
De la seva banda, el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, ha agraït l’esforç de totes les persones que han col.laborat en el desenvolupament de Perpinyà 2008 i ha destacat tres aspectes de la capitalitat cultural nordcatalana. “El primer és el valor simbòlic que ha tingut que la capitalitat de la cultura catalana d’enguany hagi estat Perpinyà; en segon lloc, la capitalitat ha permès que milers de persones de la resta del territori català hagin vingut a Perpinyà a desenvolupar alguna activitat específica o, simplement, a conèixer o reconèixer Perpinyà i, finalment, l’impuls que Perpinyà ha viscut enguany no s’acaba ara sinó que els lligams establerts i l’esforç fet continuaran donant fruits en el futur i permetran que tota la comunitat lingüística catalana s’enriqueixi amb Perpinyà i Perpinyà s’enriqueixi amb la resta del territori”.
 
L’alcalde de Perpinyà, acompanyat de Maurice Halimi, Jaume Roure i molts altres regidors del consistori, després de passar el testimoni de la capitalitat a Pere Casellas, tinent d’alcalde de Figueres, que estava acompanyat de Ciro Llueca, regidor de cultura d’aquesta ciutat de l’Alt Empordà, ha obsequiat amb la reproducció de la carta de les llibertats comunals, atorgada a la Fidelíssima Vila de Perpinyà fa poc més de vuit-cents anys pel pare de Jaume I el Conqueridor, Pere I el Catòlic, comte de Barcelona, rei d’Aragó, comte del Rosselló i senyor de Montpeller, al president de l’organització capital de la cultura catalana i als representants de la Capital de la Cultura Catalana Figueres 2009
 
L’acte de cloenda de la Capital de la Cultura Catalana Perpinyà 2008 ha acabat amb un àudiovisual projectat a la façana de la catedral i una audició de sardanes a càrrec de la Cobla Mil.lenària, després que les autoritats participants inauguressin diverses exposicions de cultura tradicional catalana al Castellet.
 
La Capital de la Cultura Catalana s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar el seu suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, l'any 2004.  Fins ara, han estat elegides com a Capital de la Cultura Catalana: Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008, Figueres 2009, Badalona 2010 i Escaldes-Engordany 2011.
 
La Capital de la Cultura Catalana és membre del Bureau Internacional de Capitals Culturals (www.ibocc.org), organisme que agrupa també la Capital Americana de la Cultura (www.cac-acc.org), la Capital Brasilera de la Cultura (www.capitalbrasileiradacultura.org), la US Capital of Culture (www.culturalcapital.us) i d’altres projectes de creació de capitals culturals en preparació.

14-12-2008


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2018