Badalona es converteix oficialment en la Capital de la Cultura Catalana 2010


Badalona 17-12-2008. D’esquerra a dreta: Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, i Jordi Serra, alcalde de Badalona, després de la signatura de l’acord de nominació de Badalona com a Capital de la Cultura Catalana 2010.

La ciutat de Badalona (Barcelonès), que amb 217.000 habitants és el tercer municipi amb més població de Catalunya, s’ha convertit avui oficialment en la Capital de la Cultura Catalana 2010, després que Jordi Serra, alcalde de Badalona, i Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, hagin signat aquest dimecres dia 17 de desembre al vespre l’acord de nominació. A l’acte hi ha assistit també el regidor de Cultura i Patrimoni Cultural de Badalona, Jaume Vives, així com Ciro Llueca, regidor de Cultura de Figueres, que serà la Capital de la Cultura Catalana 2009, a més d’altres regidors del consistori badaloní i representants de les moltes entitats que van donar suport a la candidatura de Badalona.
 
El jurat que ha elegit Badalona com a Capital de la Cultura Catalana 2010 ha estat constituït per Montserrat Casas, rectora de la Universitat de les Illes Balears; Anna M. Geli, rectora de la Universitat de Girona; Antoni Giró, rector de la Universitat Politècnica de Catalunya; Francesc Xavier Grau, rector de la Universitat Rovira i Virgili; Josep Joan Moreso, rector de la Universitat Pompeu Fabra; David Serrat, anterior rector de la Universitat de Vic; Francisco Toledo, rector de la Universitat Jaume I de Castelló; Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, i Joan Viñas, rector de la Universitat de Lleida.
 
L’alcalde Jordi Serra ha expressat durant la cerimònia de signatura de Badalona com a referent cultural per a tot l’àmbit cultural i lingüístic català l’any 2010 que “la Capital de la Cultura Catalana posarà en valor la identitat de Badalona, fruit de dos mil anys d’història combinada amb la cultura del segle XXI”.
 
De la seva banda, Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, ha manifestat que “amb la capitalitat de la cultura catalana esperem i aspirem que el país redescobreixi Badalona com a ciutat que viu intensament la cultura i que en fa de la cultura un instrument d’inclusió i cohesió social”.
 
El regidor de Cultura i Patrimoni Cultural de Badalona, Jaume Vives, ha recordat que l’assoliment de la capitalitat ha estat conseqüència del consens institucional i d’una àmplia implicació ciutadana.
 
La Capital de la Cultura Catalana s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar el seu suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, l'any 2004. Fins ara, han estat elegides com a Capital de la Cultura Catalana: Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008, Figueres 2009, Badalona 2010 i Escaldes-Engordany 2011.
 
La Capital de la Cultura Catalana és membre del Bureau Internacional de Capitals Culturals (www.ibocc.org), organisme que agrupa també la Capital Americana de la Cultura (www.cac-acc.org), la Capital Brasilera de la Cultura (www.capitalbrasileiradacultura.org), la US Capital of Culture (www.culturalcapital.us) i d’altres projectes de creació de capitals culturals en preparació.

17-12-2008


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2018