L’Ajuntament i més de 150 entitats de Figueres desenvoluparan la Capital de la Cultura Catalana 2009


D’esquerra a dreta: Joan Manuel Soldevilla, comissari de Figueres 2009; Ciro Llueca, regidor de cultura i acció cívica de Figueres; Pere Casellas, tinent d’alcalde de Figueres, i Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana.

Aquest divendres, dia 19 de desembre, s’ha presentat en roda de premsa al Teatre el Jardí de Figueres la programació de la Capital de la Cultura Catalana 2009, una capitalitat que s’inaugurarà oficialment el 24 de gener amb un acte institucional i una espectacular sardana aèria.
 
Han intervingut en la presentació el tinent d’alcalde, Pere Casellas; el regidor de cultura i acció cívica, Ciro Llueca; el comissari de Figueres 2009, Joan Manuel Soldevilla, i el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela.
 
Pere Casellas ha manifestat que “tot i la crisi econòmica, l’Ajuntament farà un esforç perquè considerem molt important la Capital de la Cultura Catalana per a Figueres”.
 
Ciro Llueca ha expressat que “la capitalitat cultural presenta el repte de la participació ciutadana en la vida cultural del municipi. El 2009 s’esdevé com la llavor de futur per tal que la cultura tingui més capacitat d’impacte a Figueres”.
 
De la seva banda, Joan Manuel Soldevilla ha declarat que “aquest 2009 plategem la Capital de la Cultura Catalana com un espai de reflexió sobre com volem que sigui la cultura a la ciutat i per extensió al país. I aquesta reflexió trobarà concreció en dues línies de programació. La ciència i la tècnica, al voltant de la figura de Narcís Monturiol, i la cultura popular, amb Pep Ventura al capdavant”.
 
Finalment, Xavier Tudela ha remarcat que “Figueres serà durant el 2009 una porta d’entrada internacional molt significativa pel coneixement i la promoció de la llengua i cultura catalanes i, a més, punt de trobada nacional per a molts col.lectius del país”.
 
La setmana vinent s’obrirà la web de la Capital de la Cultura Catalana Figueres 2009 on es podrà seguir el dia a dia de la programació de la capitalitat, una programació que tindrà cada mes un acte emblemàtic i simbòlic.
 
La Capital de la Cultura Catalana s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar el seu suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, l'any 2004.  Fins ara, han estat elegides com a Capital de la Cultura Catalana: Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008, Figueres 2009, Badalona 2010 i Escaldes-Engordany 2011.
 
La Capital de la Cultura Catalana és membre del Bureau Internacional de Capitals Culturals (www.ibocc.org), organisme que agrupa també la Capital Americana de la Cultura (www.cac-acc.org), la Capital Brasilera de la Cultura (www.capitalbrasileiradacultura.org), la US Capital of Culture (www.culturalcapital.us) i d’altres projectes de creació de capitals culturals en preparació.

19-12-2008


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2018