Amposta inicia diumenge la Capital de la Cultura Catalana 2006


Amposta, 20-11-2004, dia de l'acte de signatura d'aquesta ciutat de les Terres de l'Ebre com a Capital de la Cultura Catalana 2006. D'esquerra a dreta: Xavier Sitjà, batlle de la Capital de la Cultura Catalana Esparreguera 2005; Margarida Maigí, regidora de cultura d'Amposta; Xavier Tudela, president de l'organització Capital de la Cultura Catalana; Marta Cid, consellera d'Educació i filla d'Amposta; Josep Bargalló, Conseller primer; Joan Maria Roig, alcalde d'Amposta; Eulàlia Turró, tinent d'alcalde de la Capital de la Cultura Catalana Banyoles 2004; Lluís Salvadó, delegat del servei territorial de cultura de les Terres de l'Ebre

Aquest proper diumenge, dia 1 de gener, Amposta (Montsià) iniciarà oficialment la seva Capital de la Cultura Catalana 2006. Amposta serà la tercera Capital de la Cultura Catalana de la història després de Banyoles 2004, Esparreguera 2005 i abans no sigui el torn de Lleida 2007.

La cerimònia formal d'obertura de la capitalitat cultural d'Amposta se celebrarà el dissabte 14 de gener amb assistència, entre d'altres, del Conseller primer de la Generalitat de Catalunya, Josep Bargalló, l'alcalde d'Amposta, Joan Maria Roig, el president de l'organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, el secretari general de la Xarxa Europea de Capitals Culturals, Rodolfo Maslias, i de representants de les altres capitals de la cultura catalana.
 
Amposta desenvoluparà la seva capitalitat cultural sota el lema "Amposta, pont de la cultura catalana". El projecte de capitalitat, encapçalat per l'Ajuntament d'Amposta, compta amb la col·laboració de les entitats locals i d'altres entitats del conjunt de les Terres de l'Ebre, de Catalunya, del País Valencià i de la resta de territoris de parla catalana.
 
El programa d'activitats s'estructura a partir de quatre àmbits temàtics o eixos d'acció significatius: patrimoni i creació visual; llengua i creació literària; cultura popular, música, festa i sociabilitat i, finalment, Amposta, pont de trobada cultural.

Les activitats programades seran molt variades: exposicions; trobades; convocatòries (premis, concursos, beques,...); congressos i jornades; conferències i cursos; activitats musicals; espectacles (teatre, dansa...) i activitats al carrer; activitats pedagògiques; activitats gastronòmiques; publicacions; i altres accions com presentacions, visites a conjunts monumentals, diades i actes festius.
 
El nombre d'activitats inicial de la Capital de la Cultura Catalana 2006 serà de dues-centes, amb un pressupost de sis-cents mil euros.
 
Joan Maria Roig, alcalde d'Amposta, ha manifestat que "volem que la capitalitat cultural serveixi per a totes les Terres de l'Ebre i que puguem oferir el que són els nostres valors, que no sempre hem tingut l'oportunitat de mostrar, a la resta dels territoris de parla catalana i d'Europa".
 
A més d'Amposta, seran també capitals culturals durant 2006 les següents ciutats: Patres (Grècia) serà la Capital Europea de la Cultura; Córdoba (Argentina), la Capital Americana de la Cultura; i Olinda (Brasil), la Capital Brasilera de la Cultura.

30-12-2005


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024