El govern del Regne Unit estudia la creació de la Capital Britànica de la Cultura


Una vegada Liverpool ha finalitzat la seva Capital Europea de la Cultura 2008, que ha significat gairebé dos-cents milions euros d’ingressos per turisme, el govern britànic està estudiant la creació de la Capital Britànica de la Cultura, amb la voluntat que cada quatre anys una ciutat britànica sigui designada com a referent cultural del Regne Unit. L’estudi indica que el foment de les arts s’ha demostrat que serveix com un instrument de regeneració urbana i, alhora, la ciutat elegida tindria la oportunitat d’acollir esdeveniments que normalment es fan només a Londres.
 
La proposta inicial preveu que la primera Capital Britànica de la Cultura sigui el 2011, un any abans dels Jocs Olímpics de Londres. Al rebre el reconeixement nacional com a capital cultural, una ciutat del Regne Unit tindria la oportunitat de posar de relleu la seva capacitat creativa, el talent i l’entusiasme del seu poble, amb una clara projecció nacional i internacional, i canviar la percepció de la pròpia ciutat.
 
Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat) i del Bureau Internacional de Capitals Culturals (www.ibocc.org) ha manifestat que “la proposta de posar en marxa una Capital Cultural pròpia pel Regne Unit està en la línia de creació de capitals culturals arreu del món, més enllà de la inicial, prestigiosa i històrica Capital Europea de la Cultura. La idea de Melina Mercouri, fundadora de les capitals de la cultura, s’està demostrant que és un element de primer ordre pel desenvolupament d’una ciutat. En aquest aspecte, els catalans som capdavanters perquè tenim establerta la Capital de la Cultura Catalana des de l’any 2004”.
 
La Capital de la Cultura Catalana s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar el seu suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, l'any 2004.  Fins ara, han estat elegides com a Capital de la Cultura Catalana: Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008, Figueres 2009, Badalona 2010 i Escaldes-Engordany 2011.
 
La Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat) és membre del Bureau Internacional de Capitals Culturals (www.ibocc.org), organisme que agrupa també la Capital Americana de la Cultura (www.cac-acc.org), la Capital Brasilera de la Cultura (www.capitalbrasileiradacultura.org), la US Capital of Culture (www.culturalcapital.us) i d’altres projectes de creació de capitals culturals en preparació.

12-01-2009


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024