Figueres inicia la seva Capital de la Cultura Catalana 2009 amb un record a la víctimes del temporal i aixecant durant uns minuts la primera sardana aèria de la història


1) Mesa de l’acte institucional d’obertura de Figueres com a Capital de la Cultura Catalana 2009. D’esquerra a dreta: Ciro Llueca, regidor de Cultura de Figueres; Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana; Santi Vila, alcalde de Figueres; Pere Vila, president del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, i Joan Manuel Soldevilla, comissari de Figueres 2009.
 
2) Cercavila d'enginys pels carrers del centre Figueres, en homenatge a Monturiol, a càrrec de la companyia Pipototal de Tolosa.
 
3) Primera sardana aèria de la història, a càrrec de Deambulants.

La ciutat de Figueres ha obert aquest dissabte al vespre, dia 24 de gener, la Capital de la Cultura Catalana 2009 (www.figueres2009.cat) sisena capitalitat de la cultura catalana després de Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008, i abans no sigui el torn de Badalona 2010 i Escaldes-Engordany 2011.
 
Figueres ha plantejat la seva Capital de la Cultura Catalana 2009 com un espai de reflexió sobre com ha de ser la cultura a la ciutat i, per extensió, al país. I aquesta reflexió trobarà concreció en dues línies de programació. La ciència i la tècnica, al voltant de la figura de Narcís Monturiol, i la cultura popular, amb Pep Ventura al capdavant.
 
És per això que els actes d’inauguració s’han dividit entres parts diferents. Un acte institucional, una cercavila d’enginys, en homenatge a Monturiol, i la primera sardana aèria de la història, en homenatge a Pep Ventura.
 
L’acte institucional s’ha celebrat al Teatre Jardí de Figueres i ha comptat amb la presència de representants de les altres capitals de la cultura catalana, de molts alcaldes, representants del món universitari, diputats, senadors, etc. Abans de l’inici dels parlaments tots els assistents han guardat un respectuós minut de silencia a la memòria de les víctimes del temporal de vent que assolava Catalunya.
 
L’alcalde de Figueres, Santi Vila, ha expressat en el seu parlament que la Capital de la Cultura Catalana és una oportunitat única per a Figueres, "una ciutat que ofereix múltiples recursos de tipus cultural, recreatiu i comercial'. Per a Vila, Figueres 2009 és "una oportunitat esplèndida per projectar també tot el que són els grans valors de la ciutat, en aquest cas vinculats sobretot al que representen dos fills pròdigs com Pep Ventura i Narcís Monturiol". Per a l’alcalde de la Capital de la Cultura Catalana 2009, Ventura és, "el lligam amb la tradició i la catalanitat' mentre que l'inventor de l'Ictíneu seria "l'esperit inquiet, emprenedor, el desig d'aprendre i de saber".
 
De la seva banda, Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, ha manifestat que “com a Capital de la Cultura Catalana 2009 el país espera expectant, des d’avui, les aportacions de Figueres que, des d’ara, es converteix també en una nova porta d’entrada internacional al coneixement de la nostra cultura”. Tudela ha afegit que “per tot el treball desenvolupat fins ara pels responsables de Cultura de l’Ajuntament, començant pel seu regidor Ciro Llueca i l’equip tècnic que hi ha estat treballant, altres dependències municipals, les entitats de la ciutat, persones a títol individual i per les complicitats establertes en tots els àmbits, per l’adhesió i il.lusió ciutadana entorn la capitalitat, no tenim cap mena de dubte que la Capital de la Cultura Catalana Figueres 2009 marcarà un abans i un després per a la ciutat, per a la cultura catalana i per a la nostra nació mil.lenària”.

Un cop acabats els parlaments, ha estat l'hora de la cercavila d'enginys pels carrers del centre de la ciutat a càrrec de la companyia Pipototal de Tolosa. Amb sortida de la plaça Josep Pla i arribada a la part alta de la Rambla, els artistes han fet les delícies de grans i petits amb els seus artilugis i focs artificials.
 
A les vuit del vespre, s’ha enlairat durant uns minuts la primera sardana aèria de la història que, tot i que la companyia Deambulants només l’ha pogut pujar a mitja alçada pel fort vent, ha permès visualitzar aquest espectacle únic a la història, seguit amb expectació pels ciutadans que omplien tota la rambla de Figueres.

La Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat) s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar el seu suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, l'any 2004. Fins ara, han estat elegides com a Capital de la Cultura Catalana: Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008, Figueres 2009, Badalona 2010 i Escaldes-Engordany 2011.

24-01-2009


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024