“Escaldes-Engordany 2011 serà una Capital de la Cultura Catalana d’una enorme transcendència des d’un punt de vista nacional andorrà i una extraordinària plataforma de projecció internacional de tot l’àmbit lingüístic català” declara Xavier Tudela


Escaldes-Engordany 14-10-2008. Presentació de la candidatura d’Escaldes-Engordany a la Capital de la Cultura Catalana. D’esquerra a dreta: Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana; el cònsol major (alcalde) d’Escaldes-Engordany, Antoni Martí, i el conseller (regidor) de Cultura del Comú d’Escaldes-Engordany, Pere Moles.

Escaldes-Engordany (Principat d’Andorra) es convertirà oficialment aquest dilluns, dia 2 de febrer, en la Capital de la Cultura Catalana 2011

El cònsol major (alcalde) d'Escaldes-Engordany, Antoni Martí, i el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, signaran aquest dilluns, dia 2 de febrer, l’acord pel qual aquesta parròquia (municipi) del Principat d’Andorra es convertirà oficialment en la Capital de la Cultura Catalana 2011, vuitena capitalitat de la cultura catalana després de Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008, Figueres 2009 i Badalona 2010.
 
La cerimònia de signatura se celebrarà a la sala se sessions del Comú (Ajuntament) d’Escaldes-Engordany, a les 6 de la tarda, i comptarà amb la presència de destacades personalitats.
 
Escaldes-Engordany va ser elegida com a Capital de la Cultura Catalana 2011 el dia 30 d’octubre de 2008 per un jurat constituït per Montserrat Casas, rectora de la Universitat de les Illes Balears; Anna M. Geli, rectora de la Universitat de Girona; Antoni Giró, rector de la Universitat Politècnica de Catalunya; Francesc Xavier Grau, rector de la Universitat Rovira i Virgili; Josep Joan Moreso, rector de la Universitat Pompeu Fabra; David Serrat, anterior rector de la Universitat de Vic; Francisco Toledo, rector de la Universitat Jaume I de Castelló; Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, i Joan Viñas, rector de la Universitat de Lleida.
 
La candidatura andorrana a la Capital de la Cultura Catalana va rebre la màxima qualificació, reconeixement, valoració i consens per part del jurat.
 
El president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, ha declarat, abans de desplaçar-se al Principat d’Andorra per a la signatura oficial d’Escaldes-Engordany com a referent per a tot l’àmbit cultural i lingüístic català el 2011, que “pel treball realitzat fins ara pel Comú d’Escaldes-Engordany, les entitats de la parròquia i el suport rebut per la resta del Principat d’Andorra, tant en l’àmbit públic com privat, estic convençut que Escaldes-Engordany serà una Capital de la Cultura Catalana d’una enorme transcendència des d’un punt de vista nacional andorrà i una extraordinària plataforma de projecció internacional de tot l’àmbit lingüístic català”.
 
La parròquia és la divisió territorial d’Andorra. Està governada pel comú, corporació pública amb personalitat jurídica i potestat normativa local, que també pot presentar projectes de llei al Consell General (Parlament) d’Andorra. Els seus membres s’elegeixen cada quatre anys i inclouen un cònsol major, un cònsol menor i diversos consellers comunals.
 
La Capital de la Cultura Catalana s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar el seu suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, l'any 2004.
 
La Capital de la Cultura Catalana és membre del Bureau Internacional de Capitals Culturals (www.ibocc.org), organisme que agrupa la Capital Americana de la Cultura (www.cac-acc.org), la Capital Brasilera de la Cultura (www.capitalbrasileiradacultura.org), la US Capital of Culture (www.culturalcapital.us) i d’altres projectes de creació de capitals culturals en preparació.

01-02-2009


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2018