La Capital de la Cultura Catalana Figueres 2009 celebra demà el Dia Internacional de les llengües maternes de la Unesco


La lectura ininterrompuda en llengües diferents d’articles de la Declaració Universal dels drets humans, per part d’habitants de Figueres, serà l’acte lingüístic amb el qual la Capital de la Cultura Catalana 2009 celebrarà el Dia Internacional de les llengües maternes, demà dissabte, dia 21 de febrer. Les anteriors capitalitats de la cultura catalana també havien celebrat aquest Dia.
 
L’acte tindrà lloc a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, a les 10.30 h., i serà presentat per Francesc Cruanyers. Iniciarà la lectura un nen de 10 anys. Posteriorment intervindrà l’alcalde de Figueres, el president del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, la representant de l’organització Capital de la Cultura Catalana, diputats, regidors de l’ajuntament, responsables d’entitats de la ciutat, etc. Està previst que hi siguin presents gairebé vint llengües.
 
Actualment, hi ha en el món 6.000 llengües diferents, però amb notables diferències. Hi ha onze llengües que tenen més de cent milions de parlants i que representen el 51% de la població total mundial (mandarí, anglès, espanyol, àrab, hindi, portuguès, bengalí, rus, japonès, francès i alemany). En l’extrem contrari hi trobem que el 95% de les llengües del món són parlades per solament el 5% del total de la població del planeta.
 
Cada any, un mínim de 10 llengües desapareixen. De les 6.000 llengües parlades, la meitat tenen amenaçada la seva supervivència ja que, aquestes poc més de tres mil llengües, són parlades per menys de deu mil persones.
 
El Dia Internacional de les llengües maternes fou establert per la Unesco l’any 1999 en el marc dels esforços d’aquesta Organització Internacional per a protegir les 6.000 llengües diferents existents arreu del món i, alhora, preservar la diversitat cultural. La Conferència General, òrgan suprem de la Unesco, va reconèixer el paper que té la llengua materna en el desenvolupament de la creativitat, la capacitat de comunicació i l’elaboració de conceptes, però també en el fet que les llengües maternes constitueixen el primer vector de la identitat cultural.

20-02-2009


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2018