Santo Domingo (República Dominicana) elegida Capital Americana de la Cultura 2010


La ciutat de Santo Domingo (República Dominicana) ha estat elegida pel Bureau Internacional de Capitals Culturals (www.ibocc.org) com a Capital Americana de la Cultura 2010 (www.cac-acc-org), segons que ha anunciat avui Xavier Tudela, president del Bureau, que té la seva seu a Barcelona. Santo Domingo rellevarà com a referent cultural de les Amèriques a la ciutat d’Asunción (Paraguai), a partir del dia 1 de gener de l’any vinent.

Xavier Tudela, que va visitar la República Dominicana el novembre de 2007 i el passat mes de febrer, ha manifestat que “la designació com a Capital Americana de la Cultura 2010 de Santo Domingo donarà un nou impuls a la promoció i al coneixement internacional de la rica cultura dominicana”.

La candidatura de Santo Domingo es va originar en el Centre d’Estudis Europeus de la Pontifícia Universitat Catòlica Mare i Mestra. Posteriorment, va ser assumida per les institucions dominicanes i les entitats de la societat civil del país “el que donarà una gran força a Santo Domingo 2010”, en paraules del president del Bureau.

Xavier Tudela es va entrevistar en els seus viatges a la República Dominicana, entre d’altres, amb el vicepresident de la República, Rafael Alburquerque; el president de la Cambra de Diputats, Julio César Valentín; el secretari d’Estat de Turisme, Francisco Javier García; l’alcalde de Santo Domingo, Roberto Salcedo, y el rector de la Pontifícia Universitat Catòlica Mare i Mestre, Agripino Núñez.

Com a conseqüència de la capitalitat cultural de Santo Domingo, la República Dominicana tindrà una destacada promoció internacional l’any vinent, que desenvoluparà l’Organització Capital Americana de la Cultura en els mitjans de comunicació internacionals. Antena 3 Internacional, canal oficial de TV de la Capital Americana de la Cultura, promocionarà en la seva programació durant l’any 2010 la capitalitat cultural dominicana. També ho farà el grup Discovery Chanel.

Santo Domingo de Guzmán, normalment anomenada només Santo Domingo, és la primera ciutat fundada per europeus a Amèrica. És la capital de la República Dominicana. Fundada l’any 1946 per Bartolomé Colón, va ser traslladada per Nicolás de Ovando el 1502 a la part que avui ocupa, la qual es anomenada Zona Colonial, declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

Els edificis colonials més importants inclouen la Catedral Primada d’Amèrica, primera catedral catòlica del continent americà; l’Alcàsser de Colón, que va ser residència de Diego Colón, el fill de Cristòfor Colom, virrei de la colònia; el Monestir de San Francisco, les runes del primer monestir del continent americà; el museu de les Casas Reales, que va ser el palau del governador general, i el Palau de les Audiencias Reales; el parc Colón, una zona històrica; la fortalesa Ozama, la més antiga d’Amèrica; el Panteó Nacional, edifici jesuïta que conté actualment les restes de reconeguts dominicans, i l’església del Convent dominic, el primer convent d’Amèrica.

La ciutat de Santo Domingo té una població de nou-cents mil habitants, que s’apropen als tres milions en la seva àrea metropolitana. La República Dominicana té una superfícies de quasi cinquanta mil quilòmetres quadrats i una població de nou milions de persones.

La Capital Americana de la Cultura, creada l’any 1998, té com objectiu promoure la integració interamericana des de l’àmbit cultural, contribuir a un millor coneixement entre els pobles del continent americà, respectant la seva diversitat nacional i regional, posant de relleu al mateix temps el patrimoni cultural comú. L’Organització Capital Americana de la Cultura és membre del Bureau Internacional de Capitals Culturals, promou internacionalment les ciutats capitals culturals i estableix nous ponts de cooperació amb Europa, continent que té establerta la capital cultural des de 1985. Està acreditada davant l’Organització dels Estats Americans (OEA) i té el reconeixement dels parlaments Llatinoamericà i Europeu. Fins ara, han estat designades com a Capital Americana de la Cultura les següents ciutats: Mérida (Mèxic) 2000; Iquique (Xile) 2001; Maceió (Brasil) 2002; Ciutat de Panamà (Panamà) y Curitiba (Brasil) 2003; Santiago (Xile) 2004; Guadalajara (Mèxic) 2005; Córdoba (Argentina) 2006; Cusco (Perú) 2007; Brasília (Brasil) 2008; Asunción (Paraguai) 2009, i Santo Domingo (República Dominicana) 2010.

El Bureau Internacional de Capitals Culturals (www.ibocc.org) és un organisme que agrupa la Capital Americana de la Cultura (www.cac-acc-org) , la Capital Brasilera de la Cultura (www.capitalbrasileiradacultura.org), la US Capital of Culture (www.culturalcapital.us), i la Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat), com iniciatives consolidades, i altres projectes de creació de capitals culturals en preparació. Xavier Tudela és el president del Bureau Internacional de Capitals Culturals.

Fotografies:

Si ho desitgen, poden descarregar-se fotografies des de la pàgina web de la Capital Americana de la Cultura (www.cac-acc.org). Gràcies.

11-03-2009


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2018