La ciutat brasilera de São Luís inicia la seva capitalitat cultural 2009


La ciutat de São Luís ha iniciat la seva Capital Brasilera de la Cultura 2009, en un acte solemne celebrat al Teatre Arthur Azevedo d’aquesta ciutat brasilera, l’única fundada pels francesos en el cinquè país més poblat del món.

L’alcalde de São Luís, João Castelo, ha rebut el diploma acreditatiu del títol de mans de Màrius Vendrell, director executiu de la Capital Brasilera de la Cultura (www.capitalbrasileiradacultura.org) i delegat al Brasil del Bureau Internacional de Capitals Culturals (www.ibocc.org).

A la cerimònia hi va assistir el governador de Maranhão, Jackson Lago, i diverses autoritats municipals i d’aquest Estat brasiler, a més de nombrós públic. El Ministeri Federal de Cultura va estar representat per Tarciana Portella, delegada a les regions del nordest del Brasil.

En el marc de la cerimònia d’inici de la seva capitalitat cultural, diversos grups folklòrics van actuar al carrer, davant del teatre on es feia la cerimònia d’obertura de São Luís 2009.

L’alcalde de São Luís va destacar que “la Capital Brasilera de la Cultura 2009 valoritzarà encara més el nostre patrimoni cultural i projectarà la ciutat nacionalment i internacionalment. La ciutat se sent orgullosa de la seva gastronomia, del seu paisatge exhuberant i de la seva musicalitat, tant la típica de la nostra terra, com són el bumba-meu-boi i el tambor de crioula, i de la importada, com el reggae. Finalment, sumem a això l’origen europeu i el seu ric patrimoni colonial”.

Durant la cerimònia, l’alcalde João Castelo i Màrius Vendrell van signar l’acord de nominació, que estableix les obligacions de les parts signants, en el desenvolupament de São Luís 2009.

D’altra banda, l’alcalde de Caxias do Sul, José Ivo Sartori, va lliurar a l’alcalde João Castelo, el trofeu de l’Immigrant, símbol d’aquesta ciutat de Rio Grande do Sul, en un acte que va tenir un doble significat. Per un costat, el traspàs de capitalitat cultural i, d’altra banda, la trobada de les cultures gautxa i maranyense. Caxias do Sul va ser Capital Brasileira de la Cultura 2008, succeint a Olinda (Pernambuco) 2006 i a São João del Rei (Minas Gerais) 2007.

São Luís, ciutat fundada pels francesos el 1612, està ubicada al nordest del Brasil i és la capital de l’Estat de Maranhão. Té una població d’un milió d’habitants. El seu centre històric fou declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, el 1997.

La Capital Brasilera de la Cultura (www.capitalbrasileiradacultura.org) és membre del Bureau Internacional de Capitals Culturals (www.ibocc.org), organisme que agrupa també la Capital Americana de la Cultura (www.cac-acc.org), la US Capital of Culture (www.culturalcapital.us) i la Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat), més d’altres projectes de creació de capitals culturals en preparació. Els objectius del Bureau són els de promoure i desenvolupar les capitals culturals creades per aquest organisme; coordinar activitats amb les altres capitals culturals existents en el món; promoure la creació de capitals culturals en els llocs del món on encara no existeixen; col·laborar amb institucions i entitats culturals per assolir objectius comuns; proporcionar assessorament a institucions públiques i privades pel desenvolupament de projectes culturals i, finalment, desenvolupar directament iniciatives culturals arreu del món, com per exemple l’elecció de les 7 meravelles del patrimoni cultural material de Barcelona, Brasília, Madrid, Niznhy Novgorod i Sarajevo.

11-03-2009


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2018