El president de la Capital de la Cultura Catalana valora molt positivament el primer semestre de Figueres 2009


El president de l’organització Capital de la Cultura Catalana ( www.ccc.cat ), Xavier Tudela, ha valorat avui molt positivament el primer semestre de la Capital de la Cultura Catalana Figueres 2009 ( www.figueres2009.cat ), sisena capitalitat de la cultura catalana després de Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008, i abans no sigui el torn de Badalona 2010 i Escaldes-Engordany 2011.

Xavier Tudela ha manifestat que “des que el 24 de gener Figueres va inaugurar oficialment la seva Capital de la Cultura Catalana 2009 l’increment de l’activitat cultural ha estat substancial i, d’altra banda, el fort augment de la participació ciutadana està transformant Figueres en una ciutat que viu la cultura de manera intensa i extensa. Sens dubte, la capitalitat de la cultura catalana 2009 està començant a significar un abans i un després per a la cultura catalana i per a Figueres. L’activitat a l’espai públic de la ciutat s’ha incrementat i consolidat setmana rera setmana. El compromís de la ciutadania envers la cultura s’ha fet palès en la programació i en la implicació entre ciutadania i institucions”.
 
El president de la Capital de la Cultura Catalana ha mostrat també la seva satisfacció pel fet que “Figueres està sent coneguda, més enllà del seu àmbit d’influència, de manera més completa i no només per aspectes específics, tot i ser molt importants, la qual cosa fa que s’enriqueixi el conjunt de l’àmbit lingüístic català”.
 
La Capital de la Cultura Catalana ( www.ccc.cat) s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar el seu suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, l'any 2004. Fins ara, han estat elegides com a Capital de la Cultura Catalana: Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008, Figueres 2009, Badalona 2010 i Escaldes-Engordany 2011. Aquesta organització desenvolupa també periódicament campanyes de promoció i dinamització cultural. Entre altres ha desenvolupar campanyes sobre el patrimoni cultural material de Barcelona i de Catalunya; sobre les persones més sàvies de Catalunya; entorn els personatges que més han influït en la cultura europea i sobre el patrimoni immaterial de Catalunya i Andorra.

Resultats de les campanyes de promoció i difusió cultural de l’organització Capital de la Cultura Catalana:
Les 7 meravelles del patrimoni cultural material de la ciutat de Barcelona són: Sagrada Família, Església de Santa Maria del Mar, Palau de la Música Catalana, Casa Milà, Gran Teatre del Liceu, Casa Batlló i Torre Agbar; les 7 meravelles del patrimoni cultural material de Catalunya són: Sagrada Família de Barcelona, Conjunt monumental del Turó de la Seu Vella de Lleida, Conjunt arqueològic de Tàrraco, Centre històric de Vic, Catedral de Girona, Monestir de Sant Miquel de Cuixà i Celler Cooperatiu de Gandesa; les 7 persones més sàvies de Catalunya són: Pompeu Fabra, Pau Casals, Ramon Llull, Antoni Gaudí, Narcís Monturiol, Tecla Sala i Enric Prat de la Riba; Els 50 personatges que més han influït en la cultura europea són Leonardo da Vinci, Shakespeare, Mozart, Einstein, Sòcrates, Goethe, Galileo Galilei, Carlemany, Erasme de Rotterdam, Dostoievski, ...); els 10 tresors del patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra són: la Diada de Sant Jordi, la sardana, els castells, el Foc de Sant Joan i la Flama del Canigó; les representacions de la Passió de Jesucrist; els balls de Diables -diables+correfocs-; la Cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell, la Festa Major de Vilafranca del Penedès; la Festa de la Misteriosa Llum de Manresa i la Patum de Berga.

22-07-2009


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024