La Capital de la Cultura Catalana Figueres 2009 promou moments singulars de la història de Catalunya amb tres exposicions temporals simultànies


La Rambla de Figueres el 1898.

La Capital de la Cultura Catalana Figueres 2009 ofereix actualment als seus ciutadans i als visitants tres exposicions temporals simultànies de moments singulars de la història de Catalunya, a més d’altres exposicions sectorials i activitats que es poden consultar al calendari de la web de la Capital de la Cultura Catalana d’enguany ( www.figueres2009.cat ).
 
Per un costat, aquesta setmana s’ha inaugurat l’exposició “Ramblejar” , que aplega fotografies històriques de la Rambla de Figueres, amb passejants de diverses èpoques. L'exposició mostra figuerencs de diverses generacions practicant aquesta activitat social així com l'evolució urbanística del passeig, l'espai urbà més emblemàtic de la ciutat. Comissariada per Maite Oliva, la mostra “Ramblejar” és un recull de fotografies històriques de gran format que van dels anys 1898 i fins al 1950. Són unes imatges que tenen un denominador comú: el fet de ramblejar, passejar perquè sí per un espai social, la Rambla de Figueres, que esdevé escenari de l’esdeveniment social. L'exposició permet, a més, comprovar l'evolució urbanística de l'espai físic que al llarg de tots aquests anys ha acollit aquesta actvitat social i quotidiana.
 
D’altra banda, el Museu de l’Empordà de Figueres mostra fins el dia 1 de noviembre l’exposició Pep Ventura, abans del mite. Quan la sardana era un ball de moda , comissariada per Anna Costal i inaugurada el primer d’agost.
 
L’exposició és una visió trencadora de la trajectòria profesional del músic empordanès Pep Ventura, situant-lo en el context de la seva época i exposant per primera vegada partitures autògrafes, instruments del músic i materials sonors inèdits. Un viatge per la Figueres de mitjan segle XIX que, a ritme de sardana, vals i havanera, ens ensenya de quina manera els canvis polítics, socials i culturals vuitcentistes transformaren les pràctiques musicals arreu d’Europa. Una bona ocasió per compendre l’encaix de Pep Ventura en la construcción de l’imaginari del catalanisme polític en el moment històric de la construcción de les nacions a Europa.
 
Entre els objectes més destacats de l’Exposició, que està estructurada en quatre apartats, hi ha un disc de pedra enregistrat el 1908 per la cobla Antiga Pep de Figueres. El disc està considerat un dels primers enregistraments de músics catalans. Inclou Per tu ploro , estrenada poc abans de la mort del compositor, en la qual Ventura plorava per l'absència de Maria, la seva muller, morta el febrer de 1864.
 
Finalment, des del 23 de juliol i fins el 27 de setembre, el Museu del Joguet de Catalunya, ubicat a Figueres, s'ha sumat a la celebració de l'Any Joan Amades, en el marc de la programació dels actes de la Capital de la Cultura Catalana Figueres 2009, amb una mostra temporal que conté una impressionant col·lecció d'auques, goigs, plecs, estampes, fulls solts, llibres i altres imatges relacionades amb l'insigne etnòleg i amb el folklore català.
 
La Capital de la Cultura Catalana ( www.ccc.cat) s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar el seu suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, l'any 2004. Fins ara, han estat elegides com a Capital de la Cultura Catalana: Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008, Figueres 2009, Badalona 2010 i Escaldes-Engordany 2011. Aquesta organització desenvolupa també periódicament campanyes de promoció i dinamització cultural. Entre altres ha desenvolupar campanyes sobre el patrimoni cultural material de Barcelona i de Catalunya; sobre les persones més sàvies de Catalunya; entorn els personatges que més han influït en la cultura europea i sobre el patrimoni immaterial de Catalunya i Andorra.
 
Resultats de les campanyes de promoció i difusió cultural de l’organització Capital de la Cultura Catalana:
Les 7 meravelles del patrimoni cultural material de la ciutat de Barcelona són: Sagrada Família, Església de Santa Maria del Mar, Palau de la Música Catalana, Casa Milà, Gran Teatre del Liceu, Casa Batlló i Torre Agbar; les 7 meravelles del patrimoni cultural material de Catalunya són: Sagrada Família de Barcelona, Conjunt monumental del Turó de la Seu Vella de Lleida, Conjunt arqueològic de Tàrraco, Centre històric de Vic, Catedral de Girona, Monestir de Sant Miquel de Cuixà i Celler Cooperatiu de Gandesa; les 7 persones més sàvies de Catalunya són: Pompeu Fabra, Pau Casals, Ramon Llull, Antoni Gaudí, Narcís Monturiol, Tecla Sala i Enric Prat de la Riba; Els 50 personatges que més han influït en la cultura europea són Leonardo da Vinci, Shakespeare, Mozart, Einstein, Sòcrates, Goethe, Galileo Galilei, Carlemany, Erasme de Rotterdam, Dostoievski, ...); els 10 tresors del patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra són: la Diada de Sant Jordi, la sardana, els castells, el Foc de Sant Joan i la Flama del Canigó; les representacions de la Passió de Jesucrist; els balls de Diables -diables+correfocs-; la Cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell, la Festa Major de Vilafranca del Penedès; la Festa de la Misteriosa Llum de Manresa i la Patum de Berga.

08-08-2009


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024