La Festa Major de Vilafranca del Penedès rebrà el reconeixement com a Tresor del Patrimoni Cultural Immaterial de Catalunya i Andorra el dia 28 d’agost


El Saló de Sessions de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès acollirà el dia 28 d’agost, a les 13.00 h., l’acte de lliurament a la Festa Major de la capital de l’Alt Penedès del diploma acreditatiu com a un dels 10 Tresors del Patrimoni Cultural Immaterial de Catalunya i Andorra, iniciativa promuguda en les darreres setmanes per l’organització Capital de la Cultura Catalana ( www.ccc.cat ) amb la voluntat de promoure, divulgar, sensibilitzar i salvaguardar el ric patrimoni cultural immaterial català i andorrà. Un total de 100 propostes van optar a convertirse en tresor del Patrimoni Cultural Immaterial. Elegits per votació ciutadana de 37.418 persones els 10 Tresors del Patrimoni Cultural Immaterial de Catalunya i Andorra són els següents:

- Diada de Sant Jordi
- Sardana
- Castells
- Foc de Sant Joan i la Flama del Canigó
- Representacions de la Passió de Jesucrist
- Balls de Diables -diables+correfocs-
- Cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell
- Festa Major de Vilafranca del Penedès
- Festa de la Misteriosa Llum de Manresa
- Patum de Berga

L’acte públic de distinció a la Festa Major de Vilafranca del Penedès com a Tresor de Catalunya i Andorra se celebrarà en el marc de la Festa Major d’aquest municipi. El president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, lliurarà a l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, i als administradors de la Festa Major l’acreditació com a Tresor del Patrimoni Cultural Immaterial de Catalunya i Andorra.
 
La Festa Major de Vilafranca del Penedès
La Festa Major de Vilafranca del Penedès, declarada d’interès nacional per la conservació del seu folklore i riquesa cultural, és una de les grans festes de Catalunya. Des del segle XVII ha mantingut una estructura similar i esdevé una festa viva de tots i per a tots que té per escenari els carrers i places de la població. Comença el 29 d’agost i no para fins el 2 de setembre, sent el seu punt culminant el dia 30, diada de Sant Fèlix, patró de Vilafranca.
 
Durant 5 dies, els carrers s’omplen de gent per acompanyar els entremesos i balls folklòrics en les seves actuacions en cercaviles i processons de Sant Fèlix, per emocionar-se amb les diades castelleres o per presenciar l’espectacle de música i foc que es desencadena amb l’entrada del sant a la Basílica de Santa Maria el dia de sant Fèlix. Folklore, espectacles i música conformen una festa que té en la participació popular el seu element clau.
 
La Capital de la Cultura Catalana ( www.ccc.cat ) s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar el seu suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, l'any 2004. Fins ara, han estat elegides com a Capital de la Cultura Catalana: Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008, Figueres 2009, Badalona 2010 i Escaldes-Engordany 2011. Aquesta organització desenvolupa també campanyes de promoció i dinamització cultural. Entre altres ha desenvolupar campanyes sobre el patrimoni cultural material de Barcelona i de Catalunya; sobre les persones més sàvies de Catalunya; entorn els personatges que més han influït en la cultura europea i sobre el patrimoni immaterial de Catalunya i Andorra.
 
Resultats de les campanyes de promoció i difusió cultural de l’organització Capital de la Cultura Catalana:
Les 7 meravelles del patrimoni cultural material de la ciutat de Barcelona són: Sagrada Família, Església de Santa Maria del Mar, Palau de la Música Catalana, Casa Milà, Gran Teatre del Liceu, Casa Batlló i Torre Agbar; les 7 meravelles del patrimoni cultural material de Catalunya són: Sagrada Família de Barcelona, Conjunt monumental del Turó de la Seu Vella de Lleida, Conjunt arqueològic de Tàrraco, Centre històric de Vic, Catedral de Girona, Monestir de Sant Miquel de Cuixà i Celler Cooperatiu de Gandesa; les 7 persones més sàvies de Catalunya són: Pompeu Fabra, Pau Casals, Ramon Llull, Antoni Gaudí, Narcís Monturiol, Tecla Sala i Enric Prat de la Riba; Els 50 personatges que més han influït en la cultura europea són Leonardo da Vinci, Shakespeare, Mozart, Einstein, Sòcrates, Goethe, Galileo Galilei, Carlemany, Erasme de Rotterdam, Dostoievski, ...); els 10 tresors del patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra són: la Diada de Sant Jordi, la sardana, els castells, el Foc de Sant Joan i la Flama del Canigó; les representacions de la Passió de Jesucrist; els balls de Diables -diables+correfocs-; la Cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell, la Festa Major de Vilafranca del Penedès; la Festa de la Misteriosa Llum de Manresa i la Patum de Berga.

10-08-2009


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024