10 ciutats aspiren a ser la Capital Brasilera de la Cultura 2010


Una vegada acabat el termini de presentació de candidatures, un total de deu ciutats del Brasil aspiren a convertir-se en la Capital Brasilera de la Cultura 2010. Són les següents: Bento Gonçalves (RS), Campo Mourão (PR), Gramado (RS), Lapa (PR), Paranaguá (PR), Paraty (RJ), Prados (MG), Ribeirão Preto (SP), Santo Amaro (BA) i Senador Pompeu (CE).
 
El dia 31 d’agost es coneixerà el nom de la ciutat que serà referent cultural nacional i internacional del Brasil l’any vinent i que s’afegirà a les ciutats que ja han estat capitals culturals nacional del Brasil fins ara: Olinda (PE) el 2006; São João del-Rei (MG) 2007; Caxias do Sul (RS) 2008, i São Luís do Maranhão 2009.
 
La ciutat que s’elegeixi al Brasil formarà part de les capitals culturals internacionals de l’any vinent. En l’àmbit cultural i lingüístic català Badalona serà la Capital de la Cultura Catalana 2010, després de Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008 , Figueres 2009 i abans no sigui el torn d’Escaldes-Engordany 2011.


A finals de l’any 2003, i per iniciativa de Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana ( www.ccc.cat ) i del Bureau Internacional de Capitals Culturals ( www.ibocc.org ), es va establir al Brasil el projecte de la Capital Brasilera de la Cultura (CBC), desenvolupada per l’organització Capital Brasilera de la Cultura, amb seu a São Paulo, i que té el suport del Ministeri Federal de Cultura i del Ministeri Federal de Turisme del Brasil.
 
El Bureau Internacional de Capitals Culturals ( www.ibocc.org ), amb seu a Barcelona, ha creat i desenvolupa la Capital Americana de la Cultura, la Capital Brasilera de la Cultura, la US Capital of Culture i la Capital de la Cultura Catalana. Actualment està preparant també la implantació d’altres capitals culturals arreu del món. Pel desenvolupament de les diverses capitals culturals, aquest organisme de la societat civil compta amb un ampli suport institucional internacional: Parlament Europeu, Parlament Llatinoamericà, acreditació davant l’Organització dels Estats Americans (OEA), ministeris federals de Cultura i de Turisme del Brasil, Parlament de Catalunya, etc. Els objectius del Bureau són els de promoure i desenvolupar les capitals culturals, proporcionar assessorament a institucions públiques i privades pel desenvolupament de projectes culturals i desenvolupar iniciatives culturals arreu del món com, per exemple, la promoció del patrimoni cultural material i immaterial internacional.

17-08-2009


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024