La Festa Major de Vilafranca del Penedès rep la distinció com a tresor del patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra


L’alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull; el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, regidors del municipi i els administradors de la Festa Major de Vilafranca a la Sala de Plens de l’Ajuntament.

La Festa Major de Vilafranca del Penedès ha rebut aquest divendres, dia 28 d’agost, el diploma que l’acredita com a un dels 10 tresors del patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra.
 
La campanya d’elecció ciutadana dels 10 tresors del patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra, promoguda per l’organització Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat), s’ha desenvolupat amb la voluntat de promoure, divulgar, sensibilitzar i salvaguardar el ric patrimoni cultural immaterial català i andorrà.

L’Acte institucional de reconeixement a la Festa Major de Vilafranca del Penedès com a un dels 10 tresors de Catalunya i Andorra s’ha celebrat a la Sala de Plens de l’Ajuntament de la capital de l’Alt Penedès. Hi ha assistit l'alcalde de Vilafranca, Pere Regull; el president de l'organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela; el regidor de Cultura de l'Ajuntament vilafranquí, Raimon Gusi; altres regidors del consistori i els administradors de la Festa Major d’enguany (Josep Cabré Tugas, Andreu Caralt Fort, Olga Marimon Giralt, Carme Romeu Torruella i Míriam Sellarès Gil).
 
El president de l'organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, ha lliurat els corresponents diplomes als administradors de la Festa Major i a l’alcalde de la ciutat. Ha assenyalat que després del procés d’elecció popular “es pot afirmar que la Festa Major de Vilafranca del Penedès és la Festa Major de Catalunya”.
 
De la seva banda l'alcalde, Pere Regull, ha agraït en nom de la ciutat el reconeixement que, segons ha assenyalat, “fa justícia atès que moltes festes majors s'han emmirallat en la de Vilafranca”.
 
Cent candidatures optaven a convertir-se en un dels deu tresors del patrimoni cultural immaterial català i andorrà. Durant el passat mes de maig es van posar a votació ciutadana, en la qual van participar 37.418 persones, de 705 municipis catalans.
 
Els 10 tresors del patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra elegits per votació popular són:
 
1) Diada de Sant Jordi
2) Sardana
3) Castells
4) Foc de Sant Joan i la Flama del Canigó
5) Representacions de la Passió de Jesucrist
6) Balls de Diables -diables+correfocs-
7) Cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell
8) Festa Major de Vilafranca del Penedès
9) Festa de la Misteriosa Llum de Manresa
10) Patum de Berga

La Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat) s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar el seu suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, l'any 2004. Fins ara, han estat elegides com a Capital de la Cultura Catalana: Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008, Figueres 2009, Badalona 2010 i Escaldes-Engordany 2011. Aquesta organització desenvolupa també campanyes de promoció i dinamització cultural. Entre altres ha desenvolupar campanyes sobre el patrimoni cultural material de Barcelona i de Catalunya; sobre les persones més sàvies de Catalunya; entorn els personatges que més han influït en la cultura europea i sobre el patrimoni immaterial de Catalunya i Andorra.

Resultats de les campanyes de promoció i difusió cultural de l’organització Capital de la Cultura Catalana:
Les 7 meravelles del patrimoni cultural material de la ciutat de Barcelona són: Sagrada Família, Església de Santa Maria del Mar, Palau de la Música Catalana, Casa Milà, Gran Teatre del Liceu, Casa Batlló i Torre Agbar; les 7 meravelles del patrimoni cultural material de Catalunya són: Sagrada Família de Barcelona, Conjunt monumental del Turó de la Seu Vella de Lleida, Conjunt arqueològic de Tàrraco, Centre històric de Vic, Catedral de Girona, Monestir de Sant Miquel de Cuixà i Celler Cooperatiu de Gandesa; les 7 persones més sàvies de Catalunya són: Pompeu Fabra, Pau Casals, Ramon Llull, Antoni Gaudí, Narcís Monturiol, Tecla Sala i Enric Prat de la Riba; Els 50 personatges que més han influït en la cultura europea són Leonardo da Vinci, Shakespeare, Mozart, Einstein, Sòcrates, Goethe, Galileo Galilei, Carlemany, Erasme de Rotterdam, Dostoievski, ...); els 10 tresors del patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra són: la Diada de Sant Jordi, la sardana, els castells, el Foc de Sant Joan i la Flama del Canigó; les representacions de la Passió de Jesucrist; els balls de Diables -diables+correfocs-; la Cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell, la Festa Major de Vilafranca del Penedès; la Festa de la Misteriosa Llum de Manresa i la Patum de Berga.

28-08-2009


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024