Els Balls de Diables (diables i correfocs) reben l’acreditació com a tresor del patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra


El president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, ha lliurat aquest dissabte, dia 5 de setembre, a la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, en representació dels balls de diables, i a l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, en representació de tot el bestiari de foc, l’acreditació dels Balls de Diables (diables + correfocs) com a un dels 10 tresors del patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra. L’acte s’ha celebrat a l’Ajuntament de Barcelona, en el marc de la manifestació reivindicativa a favor de la cultura del foc, que s’ha celebrat aquesta tarda a la capital catalana.
 
La iniciativa d’elecció dels 10 tresors del patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra ha estat promoguda per l’organització Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat) amb la voluntat de projectar, divulgar, sensibilitzar i salvaguardar el ric patrimoni cultural immaterial català i andorrà. Un total de 100 propostes van optar a convertirse en tresor del patrimoni cultural immaterial. Elegits per votació ciutadana de 37.418 persones els 10 tresors del patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra són els següents:

- Diada de Sant Jordi
- Sardana
- Castells
- Foc de Sant Joan i la Flama del Canigó
- Representacions de la Passió de Jesucrist
- Balls de Diables -diables+correfocs-
- Cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell
- Festa Major de Vilafranca del Penedès
- Festa de la Misteriosa Llum de Manresa
- Patum de Berga

La Festa de la Misteriosa Llum de Manresa i la Festa Major de Vilafranca del Penedès van rebre l’acreditació de tresor del patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra els dies 26 i 28 d’agost respectivament. En les properes setmanes s’aniran lliuran els diplomes acreditatius de la resta de tresors de Catalunya i Andorra.
 
La Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat) s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar el seu suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, l'any 2004. Fins ara, han estat elegides com a Capital de la Cultura Catalana: Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008, Figueres 2009, Badalona 2010 i Escaldes-Engordany 2011. Aquesta organització desenvolupa també campanyes de promoció i dinamització cultural. Entre altres ha desenvolupar campanyes sobre el patrimoni cultural material de Barcelona i de Catalunya; sobre les persones més sàvies de Catalunya; entorn els personatges que més han influït en la cultura europea i sobre el patrimoni immaterial de Catalunya i Andorra.
 
Resultats de les campanyes de promoció i difusió cultural de l’organització Capital de la Cultura Catalana:
Les 7 meravelles del patrimoni cultural material de la ciutat de Barcelona són: Sagrada Família, Església de Santa Maria del Mar, Palau de la Música Catalana, Casa Milà, Gran Teatre del Liceu, Casa Batlló i Torre Agbar; les 7 meravelles del patrimoni cultural material de Catalunya són: Sagrada Família de Barcelona, Conjunt monumental del Turó de la Seu Vella de Lleida, Conjunt arqueològic de Tàrraco, Centre històric de Vic, Catedral de Girona, Monestir de Sant Miquel de Cuixà i Celler Cooperatiu de Gandesa; les 7 persones més sàvies de Catalunya són: Pompeu Fabra, Pau Casals, Ramon Llull, Antoni Gaudí, Narcís Monturiol, Tecla Sala i Enric Prat de la Riba; Els 50 personatges que més han influït en la cultura europea són Leonardo da Vinci, Shakespeare, Mozart, Einstein, Sòcrates, Goethe, Galileo Galilei, Carlemany, Erasme de Rotterdam, Dostoievski, ...); els 10 tresors del patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra són: la Diada de Sant Jordi, la sardana, els castells, el Foc de Sant Joan i la Flama del Canigó; les representacions de la Passió de Jesucrist; els balls de Diables -diables+correfocs-; la Cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell, la Festa Major de Vilafranca del Penedès; la Festa de la Misteriosa Llum de Manresa i la Patum de Berga.

06-09-2009


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024