Xavier Tudela destaca el lideratge de La Patum en la dignificació i reconeixement del patrimoni cultural immaterial català i andorrà


Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, l’alcalde de Berga, Juli Gendrau, i regidors berguedans a la Sala de Plens de l’Ajuntament amb el diploma que acredita a La Patum com un dels 10 tresors del patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra.

El president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, ha lliurat aquest dissabte, dia 28 de novembre, a l’alcalde de Berga, Juli Gendrau, el diploma que acredita a La Patum com un dels 10 tresors del patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra. La cerimònia s’ha celebrat a la sala de plens de l’Ajuntament de Berga, amb la presència de nombrosos regidors del consistori.
 
Durant la seva intervenció, Xavier Tudela ha expressat que “La Patum ha liderat en els darrers anys la dignificació, promoció i reconeixement de l’extens patrimoni cultural immaterial català i andorrà. Des que el 2005 La Patum va ser declarada Obra Mestre del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la Unesco el nostre espai cultural i lingüístic ha donat un nou valor al conjunt del patrimoni cultural immaterial”.
 
De la seva banda, Juli Gendrau ha agraït aquest nou reconeixement a La Patum “que ha estat per votació ciutadana, el que afegeix valor a la distinció que avui rebem com a tresor del patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra”, ha declarat l’alcade de Berga.
 
La campanya d’elecció dels 10 Tresors del Patrimoni Cultural Immaterial de Catalunya i Andorra ha estat una iniciativa promuguda per l’organització Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat) amb la voluntat de projectar, divulgar, sensibilitzar i salvaguardar el ric patrimoni cultural immaterial català i andorrà. Un total de 100 propostes van optar a convertir-se en tresor del Patrimoni Cultural Immaterial. Elegits per votació ciutadana de 37.418 persones, els 10 Tresors del Patrimoni Cultural Immaterial de Catalunya i Andorra són els següents:

- Diada de Sant Jordi
- Sardana
- Castells
- Foc de Sant Joan i la Flama del Canigó
- Representacions de la Passió de Jesucrist
- Balls de Diables -diables+correfocs-
- Cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell
- Festa Major de Vilafranca del Penedès
- Festa de la Misteriosa Llum de Manresa
- Patum de Berga

La Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat) s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar el seu suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, l'any 2004. Fins ara, han estat elegides com a Capital de la Cultura Catalana: Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008, Figueres 2009, Badalona 2010 i Escaldes-Engordany 2011. Aquesta organització desenvolupa també periódicament campanyes de promoció i dinamització cultural. Entre altres ha desenvolupat campanyes sobre el patrimoni cultural material de Barcelona i de Catalunya; sobre les persones més sàvies de Catalunya; entorn els personatges que més han influït en la cultura europea i sobre el patrimoni immaterial de Catalunya i Andorra.

Resultats de les campanyes de promoció i difusió cultural de l’organització Capital de la Cultura Catalana:
Les 7 meravelles o tresors del patrimoni cultural material de la ciutat de Barcelona són: Sagrada Família, Església de Santa Maria del Mar, Palau de la Música Catalana, Casa Milà, Gran Teatre del Liceu, Casa Batlló i Torre Agbar; les 7 meravelles o tresors del patrimoni cultural material de Catalunya són: Sagrada Família de Barcelona, Conjunt monumental del Turó de la Seu Vella de Lleida, Conjunt arqueològic de Tàrraco, Centre històric de Vic, Catedral de Girona, Monestir de Sant Miquel de Cuixà i Celler Cooperatiu de Gandesa; les 7 persones més sàvies de Catalunya són: Pompeu Fabra, Pau Casals, Ramon Llull, Antoni Gaudí, Narcís Monturiol, Tecla Sala i Enric Prat de la Riba; Els 50 personatges que més han influït en la cultura europea són Leonardo da Vinci, Shakespeare, Mozart, Einstein, Sòcrates, Goethe, Galileo Galilei, Carlemany, Erasme de Rotterdam, Dostoievski, ...); els 10 tresors del patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra són: la Diada de Sant Jordi, la sardana, els castells, el Foc de Sant Joan i la Flama del Canigó; les representacions de la Passió de Jesucrist; els balls de Diables -diables+correfocs-; la Cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell, la Festa Major de Vilafranca del Penedès; la Festa de la Misteriosa Llum de Manresa i la Patum de Berga.

28-11-2009


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024