Açores serà la Regió Cultural Europea 2010


Xavier Tudela durant la seva intervenció en l’acte de signatura de les Açores com a Regió Cultural Europea de l’Any 2010, amb el secretari general de la presidència de les Açores, André Bradford, i el subsecretari regional d’afers europeus i cooperació externa, Rodrigo Vasconcelos de Oliveira, al Palau de Conceição de Ponta Delgada.

La regió portuguesa de les Açores serà el proper 2010 la Regió Cultural Europea després de l’acord signat, a la seu del govern de les Açores, entre el secretari general de la presidència d’aquesta regió ultraperifèrica d’Europa, André Bradford, i el president del Bureau Internacional de Capitals Culturals, Xavier Tudela.
 
André Bradford ha declarat que la Regió Cultural Europea de l’any 2010 “representa per aquest arxipèlag un important reconeixement extern d’afirmació del seu progrés i desenvolupament comunitari i sostenible”. Bradford ha declarat també que durant l’any vinent les Açores “dedicaran una atenció molt especial a la seva promoció a través de la valorització de la cultura, història, patrimoni cultural, natural i humà”.
 
La Regió Europea de l’Any és una iniciativa que pretén incrementar el coneixement i reconeixement del fet regional europeu, realitzar noves aportacions a la construcció regional i integració europees i, finalment, projectar en el conjunt europeu i internacional les regions designades com a Regió Europea de l’Any, en tots els seus aspectes, com són el social, cultural, econòmic, turístic, etc. La iniciativa, que s’adreça als 47 països membres del Consell d’Europa, té una certa semblança amb la de les ciutats capitals europees de la cultura, però en l’àmbit de les regions.
 
Les Açores són un arxipèlag de nou illes portugueses situades en mig de l’oceà Atlàntic, a uns 1.500 km. de Lisboa. Amb una població de 250.000 habitants conformen una regió autònoma dotada d’autonomia política i administrativa. La seva norma suprema és l’Estatut d’Autonomia.
 
Fins ara, han exercit com a referent regional europeu, entre altres, la República de Carèlia (Rússia), la regió Autònoma de Madeira (Portugal), la Comunitat Germanòfona (Bèlgica), la regió de Kíev (Ucraïna), la regió del Piemont (Itàlia), el cantó de Sarajevo (Bòsnia i Hercegovina), la Província Autònoma de Voivodina (Sèrbia), l’oblast de Nizhny Novgorod (Rússia), etc.

21-10-2009


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024